Świeże warzywa i owoce to źródło zdrowia. Wszystkie zbilansowane diety zakładają, że należy zjadać ich określoną porcję, by dobrze się odżywiać. Jeśli jednak nie będziemy się z nimi dobrze obchodzić, a więc prawidłowo przechowywać i myć, efekt może być wręcz odwrotny i możemy nabawić się nieprzyjemnych dolegliwości. Jak zatem powinniśmy dbać o warzywa i owoce, by cieszyć się produktami najwyższej jakości?
Jedną z podstawowych kwestii jest ich mycie. W sieci można znaleźć mnóstwo metod i sposobów, które miałyby usuwać z owoców i warzyw pestycydy, drobnoustroje i resztki piasku oraz innych zabrudzeń. Często wymienia się między innymi mycie ich w wodzie z dodatkiem octu lub sody oczyszczonej.
Naukowcy nie są jednak zwolennikami tych trików. Serwis naukowy Science Alert przywołuje badania (można się z nimi zapoznać na stronie National Library of Medicine), z których wynika, że ocet wcale nie jest pomocny w usuwaniu patogenów z powierzchni owoców i warzyw. Zamiast tego badacze zalecają, by przed spożyciem produkty po prostu umyć i pocierać lub szczotkować (te z twardszą skórką) pod bieżącą wodą.
Podobnie jest z wodą wymieszaną z sodą oczyszczoną. Choć w tym przypadku istnieją badania, które potwierdzają, że soda może być pomocna w usuwaniu resztek pestycydów z powierzchni warzyw i owoców (są dostępne w czasopiśmie "Journal of Agricultural and Food Chemistry"), to jednak nie zaleca się jej stosowania w warunkach domowych. Poza tym nawet jeżeli zdecydujemy się użyć sody, to, jak wspomnieliśmy, usunie tylko część szkodliwych substancji, nie zaś te, które wniknęły głębiej w owoc.
Swego czasu mit dotyczący magicznych właściwości sody oczyszczonej obalała Katarzyna Bosacka na przykładzie mycia w takim roztworze truskawek. Powołała się wówczas na Aleksandrę Rutkowską, która jest doktorem nauk medycznych i biotechnologiem na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym.
Nie ma badań potwierdzających, że mycie truskawek i innych owoców o miękkiej skórce w wodzie z sodą lub octem usunie z nich wszystkie pestycydy
- przywoływała jej słowa dziennikarka. Mycie truskawek wodą z sodą oczyszczoną pozwala pozbyć się tylko części szkodliwych środków, podobnie jak mycie samą wodą.
Niemniej ważne od mycia jest przechowywanie produktów. Warto pamiętać, że mycie zaleca się jedynie bezpośrednio przed spożyciem. Nie trzeba tego robić np. przed włożeniem ich do lodówki. Nie ma też jednej złotej zasady dotyczącej przechowywania. Każdy owoc i warzywo woli inne warunki. Jednym wystarczy schowanie do suchej i chłodnej szafki, inne będą musiały wylądować w lodówce.
Science Alert podaje, że ziemniaki, cebula, czosnek oraz banany będą najlepiej czuły się w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu (to może być np. spiżarnia, jeśli taką mamy). Nie należy jednak trzymać cebuli i ziemniaków razem, bo warzywa oddziałują na siebie i szybciej się psują.
Razem nie powinny być też trzymane jabłka, gruszki, awokado i banany. Wydzielają bowiem etylen, który przyspiesza dojrzewanie.
Ogórki, marchewki, kalafiory i brokuły najlepiej, jeśli trafią do lodówki. Zaleca się schowanie ich do specjalnej szuflady z niską wilgotnością. Nie powinny być też zamykane w szczelnych foliowych opakowaniach. Do lodówki można włożyć też np. jabłka i pomarańcze, choć nie jest to konieczne. Arbuz natomiast nie powinien leżeć tam zbyt długo, ponieważ może stracić smak i kolor.