Przysmak kuchni bułgarskiej to moja nowa ulubiona przekąska. Pizza może przy niej się schować

Bramy do kuchni bałkańskiej otwiera przysmak serwowany najczęściej tuż przed głównym posiłkiem. Ten tradycyjny bułgarski chlebek jest wyśmienitą odpowiedzią na włoską pizzę. Jeśli nigdy go nie próbowaliście, w prosty sposób możecie wyczarować go we własnej kuchni.

Parlenka to ceniony skarb kulinarnej sceny Bułgarii. Wcale nie trzeba jednak udawać się w zagraniczną podróż, by rozkoszować się tamtejszymi smakami. Wystarczy, że sięgniesz po poniższy przepis, a szybko zrozumiesz, dlaczego ten pyszny płaski chleb zdobył podniebienia tak wielu osób.

Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb

Posmakuj kuchni bułgarskiej. Jak zrobić dobrą parlenkę?

Tradycyjny bułgarski chlebek często pojawia się na stole w miejsce zwykłego pieczywa. Świetnie sprawdza się jako samodzielna przekąska i komponuje się z daniami mięsnymi oraz z zupami. Można podawać ją na wiele różnych sposobów. Idealnie smakuje okraszona fetą lub tartym żółtym serem. Dzięki minimalnemu wyrabianiu ciasta i szybkiemu smażeniu na patelni będziesz cieszyć się tym smacznym rarytasem w mgnieniu oka.

Przepis na bułgarską parlenkę

Posmaruj ciepły chlebek przepyszną mieszanką masła i rozgniecionego czosnku lub posyp pokruszonym białym serem solankowym, aby uzyskać autentyczny smak Bułgarii.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typu 500,
  • szklanka jogurtu bułgarskiego, jogurtu greckiego lub zwykłego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • masło lub oliwa z oliwek,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • szczypta soli i cukru.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początku wsyp mąkę do miski, tworząc małe zagłębienie w środku. Przełóż do niego jogurt, a następnie dodaj szczyptę cukru, soli oraz łyżeczkę sody oczyszczonej.
  • Składniki mieszaj rękoma do momentu uzyskania gładkiego i lepkiego ciasta. Masę można również wymieszać za pomocą miksera.
  • Gotowe ciasto wyłóż na blat lekko posypany mąką i pokrój je nożem na osiem równych kawałków. Z każdego uformuj kulkę. Odstaw na około pięć minut.
  • Rozwałkuj każdą kulę na okrągły placek. Obficie oprósz je mąką, aby zapobiec przywieraniu.
  • Rozgrzej patelnię do umiarkowanie wysokiej temperatury i zacznij smażyć placki - przez mniej więcej dwie lub trzy minuty, aż spód się zrumieni. Odwróć kawałek ciasta i smaż przez kolejne kilka minut. Polecamy smażyć każdy przysmak osobno.
  • Parlenkę najlepiej zjeść od razu, gdy jest jeszcze ciepła i miękka. Po ostygnięciu staje się twardsza. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.