Łączysz ser z tym warzywem? Brzmi pysznie, ale mówią, że to źle działa na organizm. Ekspertka wyjaśnia

Niektóre połączenia zyskują miano szkodliwych. Mit spożywczy szerzy się w najlepsze, a ludzie boją się jeść, tak jak lubią. W sieci bardzo często można trafić na informację, że łączenie białego sera z pomidorem może nie być najlepsze dla naszego organizmu. Czy to prawda? Sprawdźmy.

Kanapka z białym serem i pomidorem to świetny, odżywczy pomysł na szybkie śniadanie, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie wydumanych posiłków. Pojawiają się jednak pogłoski, że takie połączenie składników może nam zaszkodzić. Ekspertka uspokaja. 

Zobacz wideo Croque Monsieur

Czy można łączyć ser biały z pomidorem? Jest odpowiedź ekspertki 

Według informacji pojawiających się w sieci, połączenie sera białego i pomidora miałoby być szkodliwe. Mówi się, że to połączenie powoduje powstawanie nierozpuszczalnych kryształków soli mineralnych, co z kolei może obciążać stawy, gdzie drobiny te mają się osadzać. Wskutek tego mogą pojawić się uciążliwe bóle i zapalenia. 

Mgr Aleksandra Cichocka, specjalistka z Zakładu Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych w Warszawie, postanowiła rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat na łamach miesięcznika "Medycyna Praktyczna".  

W publikacjach naukowych dotyczących diety w chorobach stawów nie spotkałam się z zaleceniem, aby nie łączyć w potrawie pomidorów i sera białego. Opinię tę można znaleźć w internecie, ale nie w literaturze naukowej 

- poinformowała. 

Dodała też, że to zwykły mit spożywczy. Zastrzegła jednak, że osoby, które cierpią na reumatoidalne zapalenie stawów, powinni ograniczać niektóre produkty.  

Połączenie pomidora i ogórka - czy jest toksyczne? To kolejny mit żywieniowy 

O tym, że połączenie pomidora i ogórka jest toksyczne, było głośno kilka lat temu. Obalono jednak tę tezę. Okazuje się, że jedyny minus takiego połączenia, to zmniejszenie się ilości witaminy C w czerwonym warzywie, co nie jest dużą stratą, ponieważ nie zawiera jej zbyt wiele. Ale dlaczego się tak dzieje? Ogórek zawiera duże ilości askorbinazy, czyli enzymu rozkładającego witaminę C.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.