Mała czarna w wersji "3 w 1" to najszybszy możliwy sposób na poratowanie się kawą w trudnych warunkach. Wybierana jest głównie podczas wakacji na biwakach, spotkać ją można również w pokojach hotelowych. Błyskawiczny w przygotowaniu, mleczny i słodki napój to jednak nie do końca dobry wybór. Okazuje się, że kawa instant może negatywnie wpływać na zdrowie.
Kawa rozpuszczalna dawniej była wykorzystywana głównie przez żołnierzy, którzy nie mieli dostępu do tej tradycyjnej. Z czasem producenci udostępnili ją wszystkim konsumentom i stworzyli mieszankę instant "3 w 1". Kawę, mleko oraz cukier zamieniono w proszek, który wystarczy zalać gorącą wodą, aby po chwili cieszyć się smacznym napojem. Dziś jest dostępna w niemal każdym sklepie.
Niestety, jak zwraca uwagę serwis TopNewsy.pl, w mieszance typu instant na kilkanaście gramów proszku znajdziemy tylko... niecałe dwa ziarenka kawy. Taki napój zawiera śladowe ilości kofeiny, za to dużo niezdrowego cukru. Przeglądając przykładowy skład, znajdziemy tam między innymi: syrop glukozowy, całkowicie utwardzony tłuszcz z ziaren palmowych, regulatory kwasowości (E331, E340, E452) czy emulgatory (E471, E472e). Warto więc podkreślić, że jest to produkt wysoko przetworzony, który w dużych ilościach może prowadzić do podwyższenia poziomu złego cholesterolu we krwi.
Jedna mała saszetka kawy instant zawiera stosunkowo niewiele szkodliwych substancji. Jednak spożywanie jej regularnie może mieć przykre konsekwencje. W porównaniu do kawy tradycyjnej napój tylko w minimalnym stopniu pobudza, za to znacznie bardziej obniża przyswajalność żelaza. Wysoka zawartość cukru w dłuższej perspektywie może prowadzić do cukrzycy oraz otyłości. Natomiast tłuszcz utwardzony przyczynia się do zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Bez wątpienia ogromną zaletą kawy "3 w 1" jest prostota jej przygotowania. Trzeba jednak pamiętać, że tego typu napoje mogą być szkodliwe, zwłaszcza w dużych ilościach. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.