Robisz to podczas kupowania pomidorów? Popełniasz wielki błąd. Produkt szybciej się zepsuje

Wielu Polaków popełnia karygodny błąd podczas kupowania pomidorów. W efekcie, zamiast zaoszczędzić, tracą, bo warzywa szybciej się psują. Jak temu zapobiec? Wystarczy pamiętać o prostej radzie.

Pomidory to jedne z najchętniej kupowanych warzyw w naszym kraju. Są stosunkowo tanie i łatwo dostępne, dostaniemy je na każdym straganie i w markecie spożywczym. Czasem próbujemy jednak zaoszczędzić kilka groszy i decydujemy się na poważny błąd.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Obrywanie szypułek z pomidorów to wielki błąd. Skraca świeżość warzywa

Obrywanie ogonków od warzyw i owoców to powszechny proceder w polskich sklepach. Chęć zmniejszenia ostatecznej wagi produktu zwykle nie kończy się jednak korzystnie. Jak się bowiem okazuje, pozbycie się szypułki sprawia, że pomidory znacznie szybciej tracą na świeżości, w efekcie czego już po kilku dniach robią się miękkie i bardzo dojrzałe, a w końcu się psują. 

Co więcej, zielony dodatek chroni przed przedostaniem się do środka warzywa brudu i szkodliwych drobnoustrojów, a także zabezpiecza przed uciekaniem wilgoci i pleśnią. Warto też zwrócić uwagę na kolor szypułki. Przesuszony, lekko brązowy ogonek jest jasnym znakiem, że pomidor nie jest już pierwszej świeżości i przeleżał na stoisku dłuższą chwilę.

Jak przechowywać pomidory?
Jak przechowywać pomidory? Fot . Krzysztof Ćwik / Agencja Wyborcza.pl

Jak przechowywać pomidory, żeby były długo świeże? Pamiętaj o tej zasadzie

Zakup pomidorów z szypułkami to dopiero pierwszy krok w celu przedłużenia ich zdatności do spożycia. Aby zwiększyć szanse na zajadanie się soczystym kanapkowym przysmakiem dłużej niż jeden dzień, należy pamiętać o zasadach prawidłowego przechowywania żywności. Po powrocie do domu umieść je w lodówce, najlepiej na półce, gdzie panuje temperatura ok. 7-10 stopni. Trzymanie pomidorów poza chłodem przyspieszy ich dojrzewanie, a co za tym idzie - psucie się.

Ponadto powinny one być przechowywane luzem lub na talerzu, ale nigdy w foliowej torebce. Jeśli natomiast masz pod ręką sporo pomidorów i nie wiesz, co z nimi zrobić, polecamy zapoznać się z instrukcją konserwowania ich na zimę. To długoterminowy sposób na cieszenie się pysznym smakiem i licznymi witaminami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: