Owoc kaki ma kształt pomidora i trochę podobną do niego szypułkę. Różni się jednak kolorem, jego cienka i miękka skórka, gdy dojrzeje, jest mocno pomarańczowa. Miąższ ma intensywnie słodki smak i najlepiej jeść go na surowo. Persymona nie jest trudno dostępna na polskim rynku, znajdziemy ją w większości supermarketów. Warto dodać ją do naszego jadłospisu, bo jej regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na ludzki organizm.
Jego zdrowotne właściwości znane były już w starożytności. Ówcześni Grecy nazywali je "owocem bogów". Z kolei w Chinach uchodzi za symbol szczęścia i pomyślności.
W owocach kaki znajdziemy dużo błonnika i mało kalorii - w 100 g jest 70 kcal. Jest też pełne witamin, między innymi A oraz C. Dostarcza także cennych składników mineralnych - 100 g kaki to 161 mg potasu, 17 mg fosforu, 9 mg magnezu i 8 mg wapnia.
Persymona jest także źródłem tanin, znanych też jako naturalne garbniki. Jak podaje serwis dietetycy.org, związki te mają potencjał w walce z nowotworami m.in. piersi, prostaty i płuc. Hamują bowiem zdolność komórek nowotworowych do namnażania się oraz tzw. angiogenezę, która jest charakterystyczna dla przerzutów.
Regularne jedzenie kaki ma dobry wpływ również na układ krwionośny. Może zredukować poziom złego cholesterolu we krwi oraz poziom trójglicerydów (odpowiedzialny jest za to zawarty w owocu błonnik). W efekcie spada prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę i choroby serca. Ponadto owoc jest pełen antyoksydantów, których rolą jest m.in. wzmacnianie naczyń krwionośnych.
Przeciwutleniacze mają też jednak wiele innych zalet. Zwalczają nadmiar wolnych rodników, który przyspiesza starzenie i przyczynia się do wystąpienia wielu chorób, w tym również nowotworów. W kaki znajdziemy m.in. zeaksantynę i luteinę, które wpływają na zdrowie oczu. Z kolei regularne dostarczanie organizmowi likopenu, którego persymona także jest źródłem, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i nowotworów.
Naturalne antyoksydanty nie pozostają bez wpływu na wygląd skóry. W związku z tym, że spowalniają proces starzenia, skóra dłużej pozostaje jędrna, gładka i promienna.
Sharon pojawia się w polskich sklepach zazwyczaj w okolicach jesieni. Z reguły owoce są już dojrzałe i gotowe do spożycia. Najlepiej kupować mięsiste, o barwie ciemnopomarańczowej, okrągłym kształcie oraz te, które mają zielone listki. Jeżeli wiemy, że owoc będzie musiał poleżeć trochę dłużej, lepiej wybrać taki, który jest mniej dojrzały.
Kaki można spożywać w kawałkach lub w całości (np. jak jabłko). Może być również składnikiem wielu sałatek, dżemów, wypieków i owsianek. Niektóre źródła podają, że persymonę można jeść razem ze skórką, inne radzą, by owoc obrać przed spożyciem.