50 Top Pizza to włoski przewodnik kulinarny, który co roku tworzy zestawienie najlepszych pizzerii w Europie (z pominięciem Włoch, które oceniane są osobno). W tym roku ranking został opublikowany w maju. Znalazły się w nim dwie polskie pizzerie - Ciao a Tutti z Warszawy na 28. miejscu (rok wcześniej 38. lokata) oraz Zielona Górka z Pabianic na 20. miejscu (przed rokiem była 46). Jurorzy odwiedzają pizzerie anonimowo, więc właściciele i obsługa nie mają wcześniej czasu, by przygotować się na wizytę.
Okazuje się, że dla Zielonej Górki nie był to koniec wyróżnień na ten rok. 50 Top Pizza stworzyło bowiem również ranking 100 najlepszych pizzerii na całym świecie, w którym nie zabrakło miejsca dla restauracji z Pabianic. Uplasowała się w nim na 97. pozycji. Najlepsza okazała się pizzeria Una Pizza Napoletana z Nowego Jorku. Drugie i trzecie miejsce przypadło z kolei pizzeriom z Włoch - Diego Vitagliano Pizzeria z Neapolu oraz I Masanielli – Francesco Martucci z Caserty (miasto w Kampanii). Pabianicki lokal był jedynym z Polski uwzględnionym w tym rankingu.
Zielona Górka prowadzona jest przez parę architektów, Liliannę i Jędrzeja Lewandowskich, od 2015 roku. "Wiedzę na temat pizzy zdobywał [Jędrzej Lewandowski - przyp. red.] we Włoszech. W 2018 roku szkolił się pod okiem przedstawicieli Associazione Verace Pizza Napoletana, czyli Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej" - czytamy w artykule wyborcza.pl. Pod koniec kursu w Neapolu organizowane były mistrzostwa Włoch w wypiekaniu pizzy, w których postanowił wziąć udział. Zajął wówczas wysokie, piąte miejsce.
Jurorów włoskiego przewodnika w Zielonej Górce urzekła atmosfera miejsca oraz uprzejma obsługa. Docenili również wysokiej jakości składniki oraz szeroki wybór win, piw i innych napojów, który uznali za "godny pochwały". Ich oczom nie umknął również charakterystyczny, neapolitański piec, w którym wypiekana jest pizza. Jurorzy przyznają, że Zielona Górka to miejsce, które trzeba odwiedzić. W menu znajdziemy szeroki wybór pizz, w tym również nie wszystkim znaną mastunicolę, która jest uważana za pierwszą prawdziwą pizzę w tradycji neapolitańskiej. Restauracja znajduje się przy ul. Zielonej 8 w Pabianicach.