Obecnie dojrzewa wiele owoców i chyba nikt nie ma wątpliwości, że takie sezonowe smakołyki są dla nas najzdrowsze. Włączając je do codziennej diety, dostarczymy sobie dużo wartości odżywczych. Zobaczcie sami.
Sezonowe smakołyki mogą naprawdę wspomóc nasze zdrowie, więc warto wprowadzić je do codziennej diety. Jesienią szczególnie polecamy sięgać po takie owoce jak: jabłka, winogrona, gruszki, pigwy, żurawinę, śliwki, aronię i dziką różę. Są one skarbnicą wielu witamin i składników odżywczych. Te pierwsze zawierają pektyny i błonnik na trawienie, a także dużo witaminy C, A i E. Z kolei winogrona są dobrym źródłem przeciwutleniaczy oraz pomagają oczyścić jelita. Warto jeszcze wiedzieć, że:
Wymieniliśmy już najbardziej wartościowe owoce na jesienną porę, teraz czas na te, które lepiej sobie teraz odpuścić. Wielu ekspertów twierdzi, że należy przede wszystkim unikać rarytasów rosnących w innych warunkach klimatycznych. Są to m.in. cytrusy (np. pomarańcze, cytryny, grejpfruty) oraz banany. Te owoce wychładzają nasz organizm i co za tym idzie - osłabiają układ immunologiczny. Odradza się także sięgania po kiwi, które jesienią są mocno nawożone pestycydami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.