Jesień to czas, kiedy wiele osób wybiera się do lasu by zbierać grzyby. Oczywiście jednymi z najbardziej pożądanych okazów są borowiki szlachetne, które zachwycają smakiem. Niestety zdarza się, że zamiast nich natrafimy na inne odmiany. Nie każda jest jadalna. Na które uważać?
W lesie możemy trafić na naprawdę wiele gatunków grzybów, które łudząco przypominają uwielbiane przez nas odmiany. Tymczasem niektóre z nich mogą okazać się niejadalne, a nawet trujące. Dlatego pierwszą zasadą każdego grzybiarza powinna być wzmożona ostrożność. Jeśli przy zbiorze jakiegokolwiek grzyba czujesz niepewność, lepiej zrezygnuj lub skonsultuj się z bardziej doświadczoną osobą, gdyż czasami naprawdę nietrudno o pomyłkę. Nawet charakterystyczny i uwielbiany borowik szlachetny ma swoich nieciekawych "zamienników". Jednym z nich jest borowik szatański, drugim zaś goryczak żółciowy. Jak je rozróżnić?
Jeśli chodzi o borowika szlachetnego, ma duży i mięsisty kapelusz, który może przybierać różne odcienie od brązowego do oliwkowo-brązowego. Na górze jest gładki i suchy, zaś pod spodem ma najpierw niemal białą, potem zaś zmieniającą na żółty kolor gąbeczkę. Trzon również bywa biały lub kremowy z delikatnym wzorem siateczki, zaś miąższ zawsze jest w białym kolorze o przyjemnym aromacie.
Goryczak żółciowy (błędnie nazywany szatanem) to pospolity gatunek, na który możemy trafić zarówno latem, jak i jesienią. Co istotne, rośnie najczęściej na tych samych stanowiskach co borowik szlachetny, do tego przypomina go wyglądem (zwłaszcza młode egzemplarze), przez co może dojść do pomyłki. Nie jest grzybem trującym, lecz niejadalnym, gdyż posiada silnie gorzkawy smak, po którym najłatwiej go poznać. Ponadto w porównaniu do prawdziwka ma bladoróżowe zabarwienie gąbki pod kapeluszem (u borowika jest żółtozielona lub żółta), a na trzonie można zauważyć ciemną, widoczną siateczkę (prawdziwek ma ją delikatną, jasną). Goryczaki mają jasnobrązowe lub szarobrązowe kapelusze, które wydają się matowe i wręcz zamszowe w dotyku.
Drugim grzybem, który bywa mylony z prawdziwkami, jest borowik szatański, zwany potocznie szatanem. W przeciwieństwie do goryczaka, który po prostu smakuje paskudnie, ta odmiana jest silnie trująca. Ma szarawy lub jasnoszary kapelusz niekiedy przebarwiający się na zielonkawy bądź wpadający w żółty kolor odcień. Również jego spód jest żółty, jednak z czasem robi się pomarańczowy, a potem czerwony. Z kolei trzon ma mocno i ciemnoczerwony, a nawet bordowy. Cechą charakterystyczną szatana jest to, że po przekrojeniu jego miąższ niemal natychmiast robi się siny. Oprócz tego ciekawostką jest również fakt, iż starsze okazy wydzielają nieprzyjemny, przypominający zgniliznę lub cebulę zapach. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.