• Link został skopiowany

Jest słodki, ma mało kalorii i chroni przed chorobami serca. Następnym razem włóż do koszyka

Najczęściej w sklepach sięgamy m.in. po jabłka, gruszki i banany, a więc to, co jest nam dobrze znane. Choć owoce egzotyczne nie są nam obce, to jednak wciąż nie do wszystkich potrafimy się przekonać. Niektórzy nieufnie patrzą na melony. Zupełnie bezpodstawnie. Te pyszne i słodkie owoce warto zacząć wkładać do koszyka na zakupach. Mają cenne składniki odżywcze, które m.in. obniżają ciśnienie krwi, chroniąc w ten sposób przed chorobami serca i udarami. Ponadto dobrze nawadniają i działają przeciwzapalnie. A to dopiero początek.
Melon Kantalupa
Fot. Pixabay/Brett_Hondow

Melony to smaczne i bardzo zdrowe owoce. Dziko rosną przede wszystkim w Afryce i w wielu miejscach Azji, zarówno o klimacie tropikalnym, jak i umiarkowanym. Są jednak uprawiane również na innych kontynentach, w tym w Europie. Jedna z odmian - kantalupa - zawdzięcza temu swoją nazwę. Odnosi się bowiem do miejscowości Cantalupo pod Rzymem, gdzie znajdowała się posiadłość papieża i gdzie po raz pierwszy na Starym Kontynencie rozpoczęto jej uprawę. Z tego powodu mówi się też o nich "owoce papieskie". Do Polski melony trafiły około XVII wieku.

Obecnie są dość powszechnym widokiem w supermarketach. Mimo to nie wszyscy po nie sięgają, chętniej wybierając owoce dobrze znane, jak np. jabłka, gruszki lub pomarańcze. Warto jednak włączyć je do diety, bo ich regularne jedzenie przynosi sporo korzyści.

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak można mrozić

Melon - odmiany i wygląd

Wyróżnia się przede wszystkim cztery odmiany melonów, które różnią się przede wszystkim wyglądem. Są to:

  • kantalupa - wspomniana już wyżej; jest okrągła, ma szarawą, chropowatą skórę pokrytą prążkami. Miąższ jest słodki i pomarańczowy;
  • Galia - okrągła, skórka wygląda, jakby była pokryta siatką, żółtobrązowa. Miąższ tego melona jest jasny, wpadający w lekką zieleń;
  • kasaba - owalna, ma gładką, żółtą skórkę i jasny miąższ;
  • zimowy - owalny, mniej słodki niż pozostałe odmiany. Skórka jest zielona, a miąższ ma jasny kolor.

Kantalupa jest prawdopodobnie najczęściej kupowanym melonem, ale warto spróbować każdej odmiany i samemu zdecydować, która najbardziej nam smakuje. Zwłaszcza że wszystkie mają wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Melon kantalupa
Melon kantalupaNew Africa / Shutterstock

Melon - właściwości zdrowotne. Doskonale nawadnia i jest niskokaloryczny

Melony w 90 procentach składają się z wody, dlatego są tak orzeźwiające i dobrze nawadniają organizm. Mają też niewiele kalorii, bo w 100 g jest około 35 kcal. W tych owocach jest dużo witamin: A, C, E oraz z grupy B. Ponadto możemy czerpać z nich: potas, magnez, fosfor, wapń i cynk. Są źródłem beta-karotenu, który ma działanie przeciwutleniające.

Warto na dłużej zatrzymać się przy magnezie oraz potasie. Oba składniki mineralnie wpływają na ciśnienie krwi. Utrzymanie go w ryzach zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, w tym zawałów, oraz udarów mózgu. Cennym składnikiem jest także cynk, który wpływa na zdrowy wygląd włosów oraz prawidłowe działanie węchu.

Witaminy z grupy B są z kolei nieocenione dla naszego układu nerwowego. Poprawiają pamięć i koncentrację, dzięki nim lepiej radzimy sobie ze stresem. Natomiast witaminy A, C i E odpowiadają za utrzymanie dobrej kondycji skóry i paznokci.

Melony - źródło silnych antyoksydantów

Owoce melona mają dużo karotenoidów i polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Jak podają dietetycy.org, szczególnie istotne dla ochrony przed nowotworami są karotenoidy. Serwis przywołuje raport Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund) i Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (American Institute for Cancer Research), z którego wynika, że produkty z karotenoidami działają ochronnie w stosunku do nowotworów jamy ustnej, gardła, krtani i płuc.

Ważną rolą karotenoidów jest też ich zapobieganie miażdżycy. Generalnie rolą antyoksydantów jest zwalczanie nadmiaru wolnych rodników, które z kolei odpowiadają za rozwój różnych chorób oraz szybsze starzenie.

Melony - jak jeść? Jak wykorzystać w kuchni?

Melony zazwyczaj jada się na surowo. Można dodawać je także do sałatek i owsianek. Często serwowane są w formie przekąski, owinięte wówczas plastrami szynki parmeńskiej. Melony mogą być również podstawą koktajli i smoothies, a także ciekawym dodatkiem do mięs, ryb oraz owoców morza, np. krewetek

Melony - kto nie powinien ich jeść?

Choć co do zasady melony są zdrowe, to pewne grupy osób powinny ich raczej unikać. Te owoce mają dość wysoki indeks glikemiczny (60), dlatego ostrożnie powinni do nich podchodzić chorzy na cukrzycę. Nie powinni też jadać go ci, u których często występują takie dolegliwości jak biegunki i wzdęcia.

Więcej o: