• Link został skopiowany

Polscy naukowcy wzięli ziemniaka i zrobili z niego parówkę. "Pachnie ładnie, jest piękna, różowiutka"

Poznańscy naukowcy postanowili wykorzystać ziemniaki w nietypowy sposób. W wyniku kilkuletnich badań udało im się stworzyć z nich zamienniki popularnych produktów mięsnych, m.in. parówek. "Taka typowa parówka hotdogowa (...) zachowuje się nawet tak samo na tych rolkach, jak grillujemy" - przekonuje szef zespołu badaczy dr hab. Przemysław Kowalczewski.
Polscy naukowcy stworzyli parówki z ziemniaka / zdjęcie ilustracyjne
fot. parówek: alfredhofer / Shutterstock / fot. ziemniaków: pexels-antara-verma / kolaż: Haps.pl / zdjęcie ilustracyjne

Badania prowadzili naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Rezultatem kilkuletnich prac oraz grantu, który otrzymali z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, było stworzenie zamienników mięsa - konkretnie parówek, burgerów oraz gyrosu - z ziemniaków

Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku

Naukowcy z Poznania wymyślili parówki z ziemniaka. "Typowa parówka hotdogowa"

O efektach opowiedział szef zespołu, dr hab. Przemysław Kowalczewski, w rozmowie z Radiem Poznań. Mówił między innymi o wykorzystaniu białek z ziemniaka, które mają dobry profil aminokwasowy, ale które są trudne w obróbce, dlatego nie używa się ich powszechnie. Ich wadą jest m.in. ziemniaczany zapach oraz szary kolor. Trzeba więc wykonać dodatkową pracę, by nieco zniwelować te cechy, m.in. wymieszać te białka z innymi. Ponadto badacze zadbali również, by ich produkty zawierały odpowiednie dla zdrowia proporcje kwasów tłuszczowych. 

Naukowiec zdradził też, jak wyglądają i smakują parówki z ziemniaków. "Taka typowa parówka hotdogowa (...) pachnie ładnie jak paróweczka, wygląda jak parówka, jest piękna, różowiutka, zachowuje się nawet tak samo na tych rolkach, jak grillujemy" - zapewnia. Przeprowadzone zostały również testy wśród konsumentów, które potwierdziły, że taka parówka smakuje jak mięso.

Na ten moment nie wiadomo, kiedy parówki z ziemniaka oraz inne produkty stworzone przez poznańskich naukowców trafią do sprzedaży. Jak podaje Radio Poznań, trwają rozmowy z firmami które mogłyby wprowadzić je do sklepów.

Więcej o: