Wiele osób nadal w to wierzy. Dietetyk obala mit o pieczywie. "Wręcz przeciwnie"

Pieczywo często bywa wskazywane jako jeden z głównych winowajców tego, że tyjemy. Tymczasem, jak podkreśla dr dietetyki Michał Wrzosek, jest to mit. Ekspert wskazuje, że wbrew temu, co wiele osób sądzi, jedzenie pieczywa może mieć pozytywne skutki.

Wielu Polaków nie potrafi się obejść bez pieczywa. Są osoby, które nie wyobrażają sobie, by na śniadanie lub kolację zjeść coś innego niż kanapki. Z drugiej strony wciąż pokutuje mit, że pieczywo sprawia, że tyjemy i jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej, powinniśmy z niego zrezygnować.

Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Dr dietetyki Michał Wrzosek wprost mówi jednak, że to mit, w który nadal wierzy wiele osób. Okazuje się, że jedzenie pieczywa może nam wręcz pomóc. Specjalista przywołał badania przeprowadzone przez hiszpańskich lekarzy z Hospital Universitario La Paz (Szpital Uniwersytecki La Paz) w Madrycie, z których wynika, że chleb w niskokalorycznych posiłkach może zadziałać pozytywnie na nasz organizm. Z badaniami można zapoznać się na stronie National Library of Medicine.

Włączenie chleba do niskokalorycznych posiłków może zwiększyć uczucie sytości, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i zmniejszeniu liczby spożywanych kalorii. Dlatego bez obaw jedz kanapki na śniadanie

- przekonuje Wrzosek.

Podstawą diety jest bowiem deficyt kaloryczny. Sposób odżywiania powinien być zbilansowany i bogaty w błonnik oraz białko.

Jakie pieczywo najlepiej kupować? Dietetycy wskazują konkretny rodzaj

Można więc śmiało jeść pieczywo, choć najlepiej, żeby było wysokiej jakości. Najbardziej polecanym przez dietetyków jest pieczywo pełnoziarniste, ponieważ zawiera więcej błonnika, witamin i związków mineralnych niż białe. 

Ważniejszy od wyboru rodzaju zboża, z jakiego powstało pieczywo, jest wybór stopnia przetworzenia mąki, której użyto do wypieku chleba. Najkorzystniej wybierać chleb z mąki razowej, pełnoziarnistej i z pełnego przemiału

- czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

NCEŻ rekomenduje też brązowy chleb zamiast białego, ponieważ ma więcej cennych składników odżywczych. Podkreśla jednak, by upewnić się, że ciemny kolor pieczywa nie jest wynikiem dodania do niego barwników, np. karmelu. Lepszym wyborem będzie też chleb wypiekany na zakwasie niż na drożdżach. "Charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą i niższym indeksem glikemicznym oraz korzystnie wpływa na mikroflorę przewodu pokarmowego" - czytamy na stronie centrum.

Więcej o: