Zapomnij o dorszu. Na głowę bije go ta ryba. Jest smaczniejsza i delikatniejsza

Czym zastąpić dorsza w diecie? Wybierz delikatniejszą i pozbawioną typowego dla ryb aromatu wersję, czyli łupacza. Smakuje wybornie, a przy tym jest znacznie subtelniejszy. Jak go przyrządzić?

Łupacz, zwany również plamiakiem i wątłuszem srebrzystym, to ryba morska z gatunku dorszowatych, co sprawia, że w smaku nieco przypomina uwielbianego w Polsce dorsza. Jest jednak przy tym znacznie delikatniejsza. Nie każdy wie, że to właśnie z niej najczęściej robi się popularne w Anglii fish'n'chips, czyli danie ze smażoną w panierce (z ciasta lub bułki tartej) rybą oraz frytkami.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Dlaczego trzeba jeść rybę? Powodów jest mnóstwo

Ryby to niezwykle ważny element zdrowej, różnorodnej oraz zbilansowanej diety. Zawierają dużo białka zwierzęcego, po którym szybko poczujesz się syty, a ponadto stosunkowo łatwo się je trawi (w porównaniu np. do wołowiny). Ponadto tłuste, morskie gatunki to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają organizm, minimalizują ryzyko wielu chorób i zwiększają odporność. Nie brakuje w nich również witamin (A, D, B). Dlatego naprawdę warto włączyć je do diety. Wedle zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, mowa o spożywaniu ich co najmniej dwa razy w tygodniu, z czego na jeden posiłek powinna składać się wcześniej wspomniana tłusta ryba morska (m.in. łosoś, szprot, śledź, karp czy sardynka). 

Czym zastąpić dorsza w diecie? Zapomnij o typowym dla ryby aromacie

W przypadku ryb chudych na polskim talerzu niewątpliwie najczęściej ląduje dorsz, niekiedy też mintaj czy sandacz. Jeśli za nimi nie przepadasz, koniecznie spróbuj łupacza. Jest subtelniejszy w smaku, przez co nie wyczujesz w nim typowego aromatu, który zniechęca wiele osób. Co więcej, w 100 gramach ma tylko 90 kalorii, a poza białkiem znajdziesz w nim witaminę A, D, B6 i B12 oraz minerały (jod, sód, magnez, potas), co czyni ją wyjątkowo zdrową.

Czym zastąpić dorsza w diecie?
Czym zastąpić dorsza w diecie? Czym zastąpić dorsza w diecie? Fot. Michał Ryniak / Agencja Wyborcza.pl

Jak przyrządzić rybę łupacza? Im prościej, tym lepiej

Choć w Polsce łupacz nie jest szczególnie popularny, w innych krajach, w tym głównie w Anglii oraz w Skandynawii, często gości na stołach. Tym bardziej że naprawdę łatwo go przyrządzić. W mniej zdrowej wersji - dopraw go, obtocz w bułce tartej i usmaż. W korzystniejszej dla zdrowia i samopoczucia - skrop cytryną, delikatnie posól, dodaj tymianek i wrzuć do piekarnika, aby się upiekł. Wyjdzie soczysty i pełen smaku. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: