Przechowuj tak kawę, a będzie świeża i aromatyczna. Eksperci zgodnie wskazali najlepsze miejsce

Każda żywność, niezależnie od tego, czy sucha, czy mokra, gdy jest odpowiednio przechowywana, dłużej zachowuje świeżość i smak. Nie inaczej jest z kawą w ziarnach. Gdy jest trzymana w dobrych warunkach, nie zwietrzeje i dłużej zachowa swój niepowtarzalny aromat. Troje ekspertów wskazało, gdzie najlepiej przechowywać kawę, by cieszyć się jej doskonałym smakiem.

Świeża, pięknie pachnąca i aromatyczna kawa to ulubiony początek dnia każdego kawosza. Łatwo jednak tę przyjemność popsuć, jeśli kawa, z której później przygotowujemy stawiający na nogi napój, jest źle przechowywana. To produkt, który jest wrażliwy zarówno na światło, jak i na wilgoć. Trzeba więc wiedzieć, gdzie najlepiej ją trzymać, by jak najdłużej cieszyć się jej wyjątkowymi walorami. 

Zobacz wideo Pijesz ją codziennie, ale czy wiesz, jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy

Gdzie przechowywać kawę? To najlepsze miejsce, tam nie zwietrzeje

Serwis Simply Recipes zapytał o to troje ekspertów: Ever Meister, która jest dziennikarką, autorką książki poświęconej kawie oraz specjalistką z branży kawowej z 24-letnim doświadczeniem, Chrisa Poiriera, właściciela kawiarni i sędziego w konkursach dla baristów oraz Allison Van Rassel, która kawą zajmuje się zawodowo jako dziennikarka kulinarna. 

Wszyscy eksperci byli zgodni co do tego, gdzie najlepiej przechowywać kawę w ziarnach, by zachować jej świeżość i smak. Idealnym rozwiązaniem jest hermetyczny pojemnik. "Najlepiej, gdyby był to pojemnik próżniowy z zaworem, przez który nie będą docierać wilgoć, światło i powietrze, czyli trzy czynniki, które negatywnie wpływają na kawę" - precyzuje Ever Meister. Sprawdzi się też taki z pompką do odsysania powietrza.

Chris Poirer i Allison Van Rassel podpowiadają, że mogą to być też pojemniki szklane (trzeba jednak uważać, by taki pojemnik nie był wystawiony bezpośrednio na światło słoneczne) oraz ceramiczne. Van Rassel sama stawia na ten drugi, wyposażony dodatkowo w grubą, korkową przykrywkę. 

Specjaliści wyjaśnili też, czy kawę można trzymać w oryginalnym opakowaniu, jeśli nie mamy pojemnika. Ever Meister zastrzega, że można to robić, ale tylko wówczas, gdy torba jest szczelnie zamykana, np. na suwak typu zip lock. Radzi, by kawę, która sprzedawana jest w zwykłych brązowych, papierowych opakowaniach, przesypywać jednak do innego pojemnika.

Czy kawa może się przeterminować? Jej okres przydatności kiedyś się kończy

Kawę można przechowywać nawet do dwóch lat i jeśli wypijemy ją po terminie, raczej nam to nie zaszkodzi. Jej smak nie będzie już jednak taki sam. Kawa będzie mniej aromatyczna. Należy jednak pamiętać, że kawa może się zepsuć. Tlen, światło, wilgoć i ciepło przyspieszają ten proces. Warto przechowywać ją więc w suchych i chłodnych miejscach.

Dużo trwalsza jest kawa w ziarnach. Warto więc mielić je za każdym razem, gdy chcemy napić się kawy. Aromat i smak zachowuje do około miesiąca po otwarciu szczelnie zamkniętego opakowania.

Więcej o: