Taste Atlas stworzył chorwacki dziennikarz, Matija Babić. To przewodnik turystyczny po tradycyjnej żywności, dzięki któremu można poznać lokalne przysmaki z całego świata. 15 listopada na stronie pojawił się ranking zatytułowany "64 najlepsze kiełbasy w centralnej Europie". Jaki polski wyrób podbił podniebienia Europejczyków?
Pierwsze miejsce zajęła kiełbasa wędzona, czyli tradycyjny polski przysmak przygotowywany z peklowanego mięsa wieprzowego doprawianego czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i opcjonalnie majerankiem. Kiełbasa najczęściej jest spożywana samodzielnie, ale może być także dodawana do zup, grillowana albo pieczona.
Drugie miejsce w rankingu zajął niemiecki bratwurst przyrządzany z mięsa wieprzowego, wołowego lub cielęcego. Kluczowym elementem są przyprawy jak kminek, gałka muszkatołowa i gorczyca. Bratwurst to najpopularniejszy rodzaj kiełbasy u naszych zachodnich sąsiadów. Podium zamyka kolejny niemiecki przysmak, a mianowicie kiełbaski norymberskie, które są znacznie mniejsze i cieńsze od tradycyjnych wyrobów. Powinny mieć maksymalnie 9 cm i ważyć nie więcej niż 25 g.
Dalej w zestawieniu znalazła się turyńska kiełbasa rostbefowa robiona z drobno mielonej wieprzowiny. Na piątym miejscu znów pojawił się nasz rodzimy przysmak. Doceniono kiełbasę polską (inaczej wiejską) wytwarzaną z chudej wieprzowiny z dodatkiem przypraw jak tymianek, czosnek, pieprz, gorczycą i majeranek. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.