Polska kiełbasa zdeklasowała konkurencje. Jest najlepsza w Europie. Zachwyca smakiem i jakością

Najlepsza kiełbasa tylko w Niemczech? Nic bardziej mylnego. W najnowszym zestawieniu Taste Atlas nasze wyroby zajęły wysokie pozycje. Jaka polska kiełbasa okazała się najsmaczniejsza?

Taste Atlas stworzył chorwacki dziennikarz, Matija Babić. To przewodnik turystyczny po tradycyjnej żywności, dzięki któremu można poznać lokalne przysmaki z całego świata. 15 listopada na stronie pojawił się ranking zatytułowany "64 najlepsze kiełbasy w centralnej Europie". Jaki polski wyrób podbił podniebienia Europejczyków?

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Jaka kiełbasa jest najlepsza? Pierwsze miejsce zajął polski specjał 

Pierwsze miejsce zajęła kiełbasa wędzona, czyli tradycyjny polski przysmak przygotowywany z peklowanego mięsa wieprzowego doprawianego czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i opcjonalnie majerankiem. Kiełbasa najczęściej jest spożywana samodzielnie, ale może być także dodawana do zup, grillowana albo pieczona.

Teraz na topie jest cieplutka domowa wędzona kiełbasa. Kto raz spróbuje nie wróci już do grillowanej. Zdjęcie lustracyjne
Teraz na topie jest cieplutka domowa wędzona kiełbasa. Kto raz spróbuje nie wróci już do grillowanej. Zdjęcie lustracyjne istock / BalkansCat

Drugie miejsce w rankingu zajął niemiecki bratwurst przyrządzany z mięsa wieprzowego, wołowego lub cielęcego. Kluczowym elementem są przyprawy jak kminek, gałka muszkatołowa i gorczyca. Bratwurst to najpopularniejszy rodzaj kiełbasy u naszych zachodnich sąsiadów. Podium zamyka kolejny niemiecki przysmak, a mianowicie kiełbaski norymberskie, które są znacznie mniejsze i cieńsze od tradycyjnych wyrobów. Powinny mieć maksymalnie 9 cm i ważyć nie więcej niż 25 g.

TOP 5 najlepszych kiełbas w Europie. Polska i Niemcy zdeklasowały konkurencję

Dalej w zestawieniu znalazła się turyńska kiełbasa rostbefowa robiona z drobno mielonej wieprzowiny. Na piątym miejscu znów pojawił się nasz rodzimy przysmak. Doceniono kiełbasę polską (inaczej wiejską) wytwarzaną z chudej wieprzowiny z dodatkiem przypraw jak tymianek, czosnek, pieprz, gorczycą i majeranek. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: