Przetestowali 30 różnych rodzajów masła. Największy przegrany? Wyniki są zaskakujące

W czasach, gdy sklepowe półki wręcz pękają od nadmiaru produktów spożywczych, klienci muszą zmierzyć się z trudnym wyzwaniem. Które masło jest najlepsze? Niemiecka organizacja przetestowała 30 rodzajów, a wyniki mogą zaskoczyć wielu konsumentów.

Masło to nieodłączny element codziennej kuchni, jednak niewielu z nas zwraca uwagę na wybór marki. Zbliżające się święta to czas intensywnego pieczenia bożonarodzeniowych wypieków, w których smarowidło odgrywa kluczową rolę. Ceny w ostatnich latach znacznie wzrosły, co sprawia, że coraz więcej osób może skłaniać się do szukania tańszych alternatyw. Warto więc zwrócić uwagę na jakość produktu, ponieważ nie każde masło ma taki sam smak czy skład. Renomowana niemiecka organizacja Stiftung Warentest wzięła pod lupę 30 rodzajów masła z różnych punktów sprzedaży.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Które masło jest najlepsze? Przebadali 30 rodzajów smarowideł dostępnych w sklepach

Organizacja Stiftung Warentest przebadała trzy rodzaje masła: lekko solone, słodkie i kwaśne, uwzględniając także produkty ekologiczne. Pod uwagę wzięto kluczowe kryteria, takie jak:

  • Smak i wygląd,
  • Łatwość rozsmarowywania,
  • Skład i obecność szkodliwych substancji,
  • Jakość opakowania.

Na czele zestawienia znalazły się marki: Berchtesgadener Land, Weihenstephan, Goldsteig. Wszystkie otrzymały bardzo dobre oceny. Masła marek własnych Lidla, Aldiego, Rewe i Edeki oceniono jako "dobre". Szczególne wyróżnienie zdobyło ekologiczne Milbona Bio Butter z Lidla, które jako jedyne uzyskało ocenę 1,7, stając się najlepszym produktem testu.

Na końcu rankingu znalazła się irlandzka marka Dairygold. Testerzy opisali jej smak jako "zjełczały". Produkt oceniono także jako podatny na psucie z powodu wysokiego poziomu drożdży i pleśni, co wskazuje na problemy z higieną produkcji.

masło
masło Fot. Tomasz Kamiński / Agencja Wyborcza.pl

Jak rozpoznać czy masło jest prawdziwe? Wystarczy prosty i szybki test, a wszystko będzie jasne

Aby rozpoznać prawdziwe masło, należy uważnie sprawdzić etykietę. Zgodnie z normami Unii Europejskiej powinno zawierać od 80 do 90 proc. tłuszczu mlecznego. Maksymalny udział wody to 16 proc., a suchej masy beztłuszczowej - 2 proc. Musimy również pamiętać, że w przypadku prawdziwego masła nie ma mowy o dodatkach roślinnych. Ponadto jest twarde po wyjęciu z lodówki i zyskuje plastyczność w temperaturze pokojowej. Dozwolone dodatki to jedynie sól i naturalne barwniki. Krótki skład to najlepszy wskaźnik jakości.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: