Tańsza od dorsza i ma mniej ości niż karp. To jedna z najzdrowszych ryb. Polacy wciąż ją pomijają

Jaka ryba jest najbardziej zdrowa? Ta z pewnością zyska sympatię osób, które wcześniej unikały ryb. Niewielka ilość ości, wyjątkowy smak i bogactwo składników odżywczych. Nie cieszy się jednak dużą popularnością w Polsce, a jest jednym z najzdrowszych gatunków na świecie.

Od wielu lat podkreśla się, jak ważne jest włączenie ryb do diety. Mimo to wiele osób spożywa je jedynie od święta. Ten błąd warto jak najszybciej naprawić. Końcówka roku to czas, w którym ryby królują na stołach. Czy to karp na Wigilię, czy śledzie w oleju, czy też ryba po grecku. Te potrawy zdążyły się wpisać w tradycję świąteczną. Jednak warto sięgnąć po mniej znany, ale równie smaczny gatunek. Wybierz na obiad jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Czy miruna to jest zdrowa ryba? Bez większych problemów dostępna w sklepach

Każdy doskonale zdaje sobie sprawę, że ryby w diecie stanowią doskonałe źródło białka, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, które często są niedoborowe w naszym codziennym menu. Miruna będzie świetnym wyborem do przygotowania wielu potraw. To chuda i niskokaloryczna ryba morska, poławiana w rejonie Chile, Argentyny i Nowej Zelandii. Charakteryzuje się delikatnym mięsem i neutralnym smakiem. Jest łatwa w przygotowaniu, nie rozpada się podczas smażenia, pieczenia czy duszenia, a jej mięso jest wręcz pozbawione ości. Występuje w dwóch gatunkach:

  • patagońska (grenadier),
  • nowozelandzka (buławik patagoński).

Jaka rybą jest najbardziej zdrowa? Łatwa w obróbce i niezwykle uniwersalna w kuchni

Miruna przez wielu nazywana jest najzdrowszą rybą. Tytuł ten zdaje się być nieprzypadkowy, gdyż jest to prawdziwa skarbnica łatwo przyswajalnego białka (około 15 g na 100 g). Co więcej, jest to niskokaloryczna opcja, gdyż 100 g tej ryby dostarcza jedynie 75 kcal. Jest doskonałą alternatywą dla droższego dorsza, a jej mięso nie zawiera szkodliwej rtęci, którą kumulują inne gatunki ryb. Miruna jest bogata także w witaminy (A, D, B) oraz selen, żelazo i potas. Zawiera również zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym DHA i EPA.

ryby
ryby Ekaterina Oleshko / Getty Images/iStockphoto

Oprócz wyjątkowych walorów odżywczych miruna zachwyca delikatnym smakiem, pozbawionym charakterystycznego rybnego aromatu. Jest polecana zwłaszcza dzieciom, kobietom w ciąży oraz tym, którzy szukają zdrowych alternatyw w diecie. Jej wszechstronność sprawia, że doskonale sprawdza się w kuchni, oferując wiele sposobów przygotowania. Nadaje się także do smażenia, pieczenia z warzywami czy gotowania na parze.

Więcej o: