Jedz zamiast słodyczy. Dodają energii i pomagają obniżyć cholesterol. Wytrzymają nawet rok

Daktyle są w Polsce raczej dobrze znane, choć prawdopodobnie, gdybyśmy mieli wybrać między nimi a batonikiem, wybralibyśmy batonik. Tymczasem te egzotyczne owoce to świetny i zdrowy zamiennik słodyczy. Pomagają też obniżyć poziom cukru i cholesterolu, a ponadto mają dużo potasu i błonnika, dzięki czemu są dobre dla serca i jelit. Warto więc włączyć je do diety jako zdrową przekąskę.

Daktyle to owoce daktylowca właściwego. Ludzkości znane są od wieków. Palmy daktylowe rosną w krajach Bliskiego Wschodu i tam te owoce cieszą się największą popularnością, choć uprawia się je również w Afryce Północnej, niektórych stanach USA i Meksyku. Najwięcej daktyli produkuje się w Egipcie, ale niewiele z nich idzie na eksport. Aż 90 proc. spożywanych jest w kraju. Największymi eksporterami są natomiast: Tunezja, Arabia Saudyjska i Izrael, ich eksportem zajmują się też m.in. Zjednoczone Emiraty Arabskie i Iran.

Istnieje wiele odmian daktyli. W ogólnym ujęciu dzieli się je na miękkie, półtwarde oraz twarde. Do najpopularniejszych odmian należą z kolei: Ameri (duże, słodkie z miękkim miąższem), Medjool (miąższ miękki, karmelowy w smaku), Halawi (nieduże, są miodowe i delikatne), Deglet Nour (bardzo dobre do wypieków), Sayer (najczęściej eksportowane z Iranu), Thoory (nazywane chlebowymi, mają orzechowy posmal) i Zahidi (półsuche, miąższ ma dużo syropu). 

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Dlaczego warto jeść daktyle?

Daktyle, w zależności od tego, gdzie są uprawiane, zbiera się w różnych miesiącach. W niektórych krajach robi się to już we wrześniu, w innych jesienią lub nawet w grudniu. Te owoce są doskonałym zamiennikiem słodyczy, bo ich smak pozwala zaspokoić apetyt na słodkie, a przy tym są pełne wartości odżywczych. Duża zawartość cukrów prostych sprawia, że dodają energii. Są także szczególnie bogate w potas (696 mg w 100 g), więc są dobre dla serca (ten pierwiastek pomaga regulować ciśnienie krwi, jest też niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pracy mięśni) i po treningu. 

W daktylach jest dużo błonnika, który usprawnia pracę jelit. Jedzenie tych owoców zapobiega zaparciom. Są źródłem salicylanów (organiczne związki chemiczne), które działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Regularnie spożywane daktyle biorą udział w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi oraz cholesterolu. Zawierają antyoksydanty (m.in. flawonoidy, kwas fenolowy), które wzmacniają organizm, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób i spowalniają starzenie. Mają za zadanie oczyszczać organizm z nadmiaru wolnych rodników i chronić przed tzw. stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny występuje wtedy, gdy wolne rodniki wytwarzają się szybciej niż antyoksydanty. 

Daktyle
Daktyle Subbotina Anna / Shutterstock

Jak jeść daktyle?

Daktyle można jeść świeże lub suszone. Świeże są nieco zdrowsze, ponieważ są mniej kaloryczne i mają niższy indeks glikemiczny. W polskich sklepach częściej są jednak dostępne daktyle suszone, ale świeże można zamówić np. przez internet. Suszone są natomiast bardziej długowieczne. Jak podaje serwis dietetycy.org.pl, zapakowane i pasteryzowane można przechowywać w szczelnym pojemniku i w suchym oraz chłodnym miejscu przez pół roku, a w lodówce nawet przez rok. Mrożone daktyle wytrzymają z kolei kilka lat.

Owoce daktylowca można jeść jako samodzielną przekąskę, ale też dodawać do różnych dań i deserów. Często są składnikiem zdrowszych batoników i ciastek. Daktyle można faszerować, dodawać do sałatek, owsianek i koktajli oraz wytrawnych dań, zwłaszcza kuchni bliskowschodniej. 

Więcej o: