Zajął drugie miejsce w rankingu najgorszych mięs. Polacy nie wyobrażają sobie bez niego kanapek

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez mięsa. Serwujemy je jako danie obiadowe albo dodajemy do kanapek na śniadanie czy kolację. Taste Atlas opublikował niedawno listę najgorszych produktów mięsnych. Drugie miejsce może być zaskoczeniem.

Nasz kraj to jeden z europejskich liderów, jeśli chodzi o wytwórstwo mięsa. Z badań opublikowanych na stronie strategyand.pwc.com wynika, że 89 proc. Polaków spożywa je częściej niż raz w tygodniu. Głównymi determinantami wyboru rodzaju są cena oraz łatwość przygotowania posiłku. Jeśli mamy tu jakichś fanów salcesonu, ranking stworzony przez międzynarodowy przewodnik kulinarny może ich rozczarować.

Zobacz wideo 60% Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Czy ma rację?

Jakie mięso jest najgorsze? Polacy kładą je na kanapki

Taste Atlas stworzył listę 77 najgorszych produktów mięsnych. Opublikował ją 16 listopada 2024 na swojej stronie. Na pierwszym miejscu znalazła się słoweńska tlačenica. Otrzymała 2,1 gwiazdki na 5. To rodzaj prasowanej kiełbasy wieprzowej. Mięso jest gotowane, pozbawiane kości, krojone na kawałki, a następnie przyprawiane i nadziewane.

Drugie miejsce zajął polski salceson, który dostał 2,6 gwiazdki. Przygotowuje się go z głowizny wieprzowej, wołowej albo cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw. Następnie produkt poddaje się peklowaniu, obgotowuje i odpowiednio przyprawia. Tak przygotowaną masą wypełnia się żołądki wieprzowe lub pęcherze wołowe.

salceson (Zdj. ilustracyjne)
salceson (Zdj. ilustracyjne) pixabay/Andy333

Wybrano najgorsze produkty mięsne. Lepiej ich nie kupować

Podium zamyka słowacka liptovská saláma, czyli specjalny rodzaj salami. Również otrzymała 2,6 gwiazdki. Unikalna receptura tego produktu sięga lat 70. XX wieku. Jest wytwarzany z wołowiny, wieprzowiny i przypraw. Czwarte miejsce przypadło niemieckiemu sülze, czyli mięsnej galaretce przygotowywanej z wieprzowiny. Też dostała 2,6 gwiazdki. Pierwszą dziesiątkę listy zamknęły następujące produkty:

  • teewurst (Niemcy),
  • disznósajt (Węgry),
  • halberstädter würstchen (Niemcy),
  • coppiette (Włochy),
  • andouille de guémené (Francja),
  • bierschinken wurst (Niemcy).

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: