Nasz kraj to jeden z europejskich liderów, jeśli chodzi o wytwórstwo mięsa. Z badań opublikowanych na stronie strategyand.pwc.com wynika, że 89 proc. Polaków spożywa je częściej niż raz w tygodniu. Głównymi determinantami wyboru rodzaju są cena oraz łatwość przygotowania posiłku. Jeśli mamy tu jakichś fanów salcesonu, ranking stworzony przez międzynarodowy przewodnik kulinarny może ich rozczarować.
Taste Atlas stworzył listę 77 najgorszych produktów mięsnych. Opublikował ją 16 listopada 2024 na swojej stronie. Na pierwszym miejscu znalazła się słoweńska tlačenica. Otrzymała 2,1 gwiazdki na 5. To rodzaj prasowanej kiełbasy wieprzowej. Mięso jest gotowane, pozbawiane kości, krojone na kawałki, a następnie przyprawiane i nadziewane.
Drugie miejsce zajął polski salceson, który dostał 2,6 gwiazdki. Przygotowuje się go z głowizny wieprzowej, wołowej albo cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw. Następnie produkt poddaje się peklowaniu, obgotowuje i odpowiednio przyprawia. Tak przygotowaną masą wypełnia się żołądki wieprzowe lub pęcherze wołowe.
Podium zamyka słowacka liptovská saláma, czyli specjalny rodzaj salami. Również otrzymała 2,6 gwiazdki. Unikalna receptura tego produktu sięga lat 70. XX wieku. Jest wytwarzany z wołowiny, wieprzowiny i przypraw. Czwarte miejsce przypadło niemieckiemu sülze, czyli mięsnej galaretce przygotowywanej z wieprzowiny. Też dostała 2,6 gwiazdki. Pierwszą dziesiątkę listy zamknęły następujące produkty:
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.