Fasola tonka to niezwykle aromatyczna przyprawa, której słodkawy zapach na myśl przywodzi wanilię. Z tego powodu jest często wykorzystywana w cukiernictwie oraz kosmetyce. Znajdziemy ją między innymi w perfumach. Rośnie na drzewach osiągających nawet 30 metrów wysokości, a wyglądem przypomina pomarszczoną, czarną łupinę z brązowym środkiem. Dlaczego lepiej wykluczyć lub znacznie ograniczyć ją w diecie?
Tonka to nic innego jak roślina strączkowa, a dokładniej nasiona tonkowca wonnego z rodziny bobowatych, który rośnie w Ameryce Środkowej lub Południowej. Potocznie nazywana jest fasolą bądź bobem tonka, a jej niezwykły, słodko-orientalny zapach sprawił, że zyskała sporą popularność, zwłaszcza w cukiernictwie. Dziś jednak sięga się po nią znacznie rzadziej. Wszystko za sprawą kumaryny, którą zawiera. To właśnie ona odpowiada za charakterystyczny zapach nasion. Tymczasem w Stanach Zjednoczonych została całkowicie zakazana, zaś w Europie dozwolona jest w ograniczonych ilościach. Dlaczego?
Kumaryna spożywana w niedużych ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jak możemy przeczytać na portalu zdrowie.gazeta.pl, ma działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza obrzęki, zaczerwienione i ból, ponadto wykazuje duży potencjał w leczeniu nowotworów, np. żołądka. Należy jednak zachować umiar, gdyż jej nadmiar może przynieść efekty odwrotne od zamierzonego.
Liczne badania wykazały, że kumaryna spożywana w zbyt dużych ilościach ma toksyczny wpływ na wątrobę (w najcięższych powikłaniach może powodować nawet marskość lub raka wątroby) oraz nerki. To właśnie dlatego zawierająca ją tonka została wycofana ze sprzedaży w Stanach Zjednoczonych. Natomiast w Unii Europejskiej wprowadzono znaczne ograniczenia. Obecnie w produktach spożywczych może znajdować się do 2 mg/kg produktu kumaryny.
Tonka to niejedyne źródło kumaryny, które znajdziemy na sklepowych półkach. Oprócz tego zawiera ją m.in. znany ze swoich zdrowotnych właściwości cynamon, a przede wszystkim odmiana cassia. Z tego powodu zaleca się kupowanie jedynie cejlońskiego. Oczywiście wciąż nie należy stosować go zbyt często i wiele. Kumarynę zawiera też turówka wonna, czyli trawa żubrowa, cytrusy, borówki, maliny, lubczyk, mięta i papryka. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.