Lubisz tę przyprawę? Dla dobra wątroby lepiej ją ogranicz. W Stanach Zjednoczonych została zakazana

Choć wielu osobom nazwa może nic nie mówić, nasiona tonkowca wonnego to przyprawa, którą w formie zmielonej bądź suszonej wciąż możemy spotkać w wielu produktach. Popularnością cieszą się zwłaszcza w cukiernictwie. Dlaczego tonka jest nielegalna w USA?

Fasola tonka to niezwykle aromatyczna przyprawa, której słodkawy zapach na myśl przywodzi wanilię. Z tego powodu jest często wykorzystywana w cukiernictwie oraz kosmetyce. Znajdziemy ją między innymi w perfumach. Rośnie na drzewach osiągających nawet 30 metrów wysokości, a wyglądem przypomina pomarszczoną, czarną łupinę z brązowym środkiem. Dlaczego lepiej wykluczyć lub znacznie ograniczyć ją w diecie?

Zobacz wideo Najlepszy napój na zimne i ponure dni. Rozgrzewa lepiej niż kaloryfer

Jaki zapach ma tonka? Znajdziesz ją w wielu produktach

Tonka to nic innego jak roślina strączkowa, a dokładniej nasiona tonkowca wonnego z rodziny bobowatych, który rośnie w Ameryce Środkowej lub Południowej. Potocznie nazywana jest fasolą bądź bobem tonka, a jej niezwykły, słodko-orientalny zapach sprawił, że zyskała sporą popularność, zwłaszcza w cukiernictwie. Dziś jednak sięga się po nią znacznie rzadziej. Wszystko za sprawą kumaryny, którą zawiera. To właśnie ona odpowiada za charakterystyczny zapach nasion. Tymczasem w Stanach Zjednoczonych została całkowicie zakazana, zaś w Europie dozwolona jest w ograniczonych ilościach. Dlaczego?

Kwiaty fasoli tonka rosnącej na drzewie
Kwiaty fasoli tonka rosnącej na drzewie Fot. istockphoto.com/ autor ViniSouza128

Czy kumaryna jest szkodliwa? W niewielkich ilościach nie

Kumaryna spożywana w niedużych ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jak możemy przeczytać na portalu zdrowie.gazeta.pl, ma działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza obrzęki, zaczerwienione i ból, ponadto wykazuje duży potencjał w leczeniu nowotworów, np. żołądka. Należy jednak zachować umiar, gdyż jej nadmiar może przynieść efekty odwrotne od zamierzonego. 

Liczne badania wykazały, że kumaryna spożywana w zbyt dużych ilościach ma toksyczny wpływ na wątrobę (w najcięższych powikłaniach może powodować nawet marskość lub raka wątroby) oraz nerki. To właśnie dlatego zawierająca ją tonka została wycofana ze sprzedaży w Stanach Zjednoczonych. Natomiast w Unii Europejskiej wprowadzono znaczne ograniczenia. Obecnie w produktach spożywczych może znajdować się do 2 mg/kg produktu kumaryny. 

Co ma najwięcej kumaryny? Uważaj na popularną przyprawę

Tonka to niejedyne źródło kumaryny, które znajdziemy na sklepowych półkach. Oprócz tego zawiera ją m.in. znany ze swoich zdrowotnych właściwości cynamon, a przede wszystkim odmiana cassia. Z tego powodu zaleca się kupowanie jedynie cejlońskiego. Oczywiście wciąż nie należy stosować go zbyt często i wiele. Kumarynę zawiera też turówka wonna, czyli trawa żubrowa, cytrusy, borówki, maliny, lubczyk, mięta i paprykaJeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: