Koza to gatunek, który był udomowiony przez człowieka jako jeden z pierwszych. Towarzyszyła nam już osiem tysięcy lat przed naszą erą. W drugiej połowie XX wieku wciąż była w Polsce popularnym zwierzęciem gospodarskim. Najczęściej hodowano rasę podlaską, karpacką, sandomierską i śląską, ale na przełomie XX i XXI wieku jej popularność nieco osłabła.
Mięso z kozy jest popularne szczególnie w Turcji, Iraku i Iranie, ale chętnie sięgają po nie również Francuzi, Włosi i Grecy. W Polsce nie należy do najpopularniejszych wyborów. Mało kto jednak wie, że jest bardzo zdrowe.
Kozina może być alternatywą dla tradycyjnych mięs, które spożywamy na co dzień. Jak podaje portal onet.pl, w porównaniu do wołowiny czy wieprzowiny cechuje się niższą zawartością tłuszczu. Jest bogate w minerały jak żelazo, cynk i potas, a także kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy z grupy B. Dodatkowo zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają zły cholesterol i wspomagają pracę serca. Kozina jest idealnym wyborem dla osób na diecie, bo w 100 g jest tylko 109 kcal.
W gruncie rzeczy mięso z kozy można przyrządzać tak jak każde inne. Uda czy łopatki świetnie nadają się do pieczenia w piecu lub z grilla. Kozina sprawdzi się też jako składnik gulaszów lub jako mięso na kotlety. Idealnie komponuje się z takimi przyprawami jak kurkuma, kozieradka, kumin, mielona papryka chilli i kolendra. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.