Papaja pochodzi z Ameryki Środkowej. Rdzenni mieszkańcy już wiele lat temu poznali się na jej zdrowotnych i odżywczych właściwościach. W innych krajach upowszechnili ją hiszpańscy i portugalscy odkrywcy. Obecnie największymi producentami tego owocu są USA oraz Meksyk. Papaja jest dostępna również w polskich sklepach. Obecnie można ją tam dostać raczej bez większych problemów, choć kiedyś należała do rzadkości.
Owoc, zwłaszcza w środku, może nieco przypominać melon. Z wierzchu ma zieloną skórkę, która, gdy dojrzewa, zaczyna robić się bardziej żółta. Miąższ z kolei jest aksamitny i pomarańczowy z czarnymi, gorzkimi pestkami. Papaja jest słodka, choć zaleca się, by skropić ją odrobiną soku z cytryny, by uwydatnić jej smak. Niektórzy posypują ją też szczyptą pieprzu i soli.
Jak należy jeść papaję? Przede wszystkim można spożywać tylko dojrzały owoc. Zielone, nie w pełni dojrzałe owoce, zawierają duże ilości karpainy, czyli alkaloidu, który spożywany w dużych dawkach może mieć zły wpływ na zdrowie. Niedojrzałe owoce można spożywać jedynie po wcześniejszym obgotowaniu, gdyż pod wpływem temperatury szkodliwe substancje ulegają neutralizacji. Poza tym, w papai zawarty jest lateks w postaci białego płynu, który u osób uczulonych może wywoływać reakcje alergiczne, na przykład w postaci podrażnienia skóry.
Gdy owoc jest dojrzały, może być jedzony na surowo, np. jako przekąska. Nadaje się też jako dodatek do sałatek lub mięs, gulaszów, curry oraz owoców morza. Schłodzone owoce można dodawać do wody lub innych napojów chłodzących. Papaja to także świetny dodatek do sorbetów, deserów czy ciast.
Przed spożyciem owoc należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie obrać. Skórka papai jest gorzka i nie nadaje się do jedzenia. Po obraniu papaję przecina się na pół, usuwa nasiona oraz warstwę śluzu, który do nich przylega. Miąższ najlepiej pokroić w kostkę.
Papaja nazywana jest "owocem aniołów" zarówno ze względu na słodki smak, jak i liczne walory zdrowotne. Ma dużo witaminy C, która jest antyoksydantem i wzmacnia odporność. Między innymi ze względu na nią papaja wykazuje działanie przeciwzapalne. Jest także źródłem witamin A i E, które również mają działanie przeciwutleniające i poprawiają kondycję skóry. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, beta-karoten, magnez, żelazo, wapń i potas oraz błonnik pokarmowy.
Zawarta w owocu papaina to enzym, który wpływa na poprawę trawienia, wzmacnia szczególnie trawienie białek. Z kolei karotenoidy obecne w papai przyspieszają proces gojenia się naskórka, przeciwdziałają złuszczaniu się naskórka, a także chronią skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV.
Zobacz też: Nietypowy owoc z kolcami. W Polsce wciąż mało popularny. Odmładza i pomaga schudnąć
Jak podaje serwis dietetycy.org.pl, jedzenie owoców papai wspomaga prawidłowe działanie układu krwionośnego oraz pomaga obniżyć cholesterol. Udowodniono również, że może być wsparciem w leczeniu wrzodów żołądka oraz nadciśnienia. Z kolei nasiona wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwpasożytnicze.
Warto przy tym pamiętać, że wpływ na nasze zdrowie ma odpowiednio zbilansowana dieta. Jeden produkt nie jest w stanie zapobiec konkretnym dolegliwościom, jeśli ogólnie jemy niezdrowo. Ponadto w przypadku leczenia konkretnych schorzeń zawsze najlepiej skonsultować się z lekarzem, który zaleci odpowiednie leczenie i wskaże, które produkty jeść, by wspomóc proces dochodzenia do zdrowia.