Pistacje cieszą się ogromną popularnością i pod różną postacią znajdziemy je praktycznie wszędzie. Mowa nie tylko o ciastach, drożdżówkach, lodach i innych deserach, lecz także porządnych, a przy tym pysznych, daniach, gdzie są jednym ze składników (np. na pizzy lub w sosach do makaronu). Nie każdy wie, że oprócz tego, że są obłędnie smaczne, to jeszcze mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Nie bez powodu można jeść je nawet codziennie, choć oczywiście z umiarem.
Orzeszki pistacjowe to bogate źródło witamin (E, z grupy B), błonnika, tłuszczy jednonienasyconych i wielonienasyconych. Jak informuje portal zdrowie.gazeta.pl, choć zawierają przy tym sporo kalorii (570 kcal w 100 gramach), korzystnie wpływają na przemianę materii oraz procesy trawienia (oczywiście o ile zachowasz zdrowy rozsądek - zjedzenie kilograma na raz niekoniecznie będzie zdrowym posunięciem). Ponadto znajdziesz w nich naprawdę dużo potasu. Mowa nawet o 1000 mg w 100 gramach.
Przeczytaj też: Jajecznica idealna? Znany szef kuchni dodaje łyżkę tego składnika. Wychodzi jak z luksusowego hotelu
15-letnie badania przeprowadzone w Kalifornii, na które powołuje się portal, wykazały, że osoby spożywające ok. 70 g pistacji dziennie miały o około 10 procent niższy poziom złego cholesterolu. Taka ilość wystarczy również, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty i płuc. Pistacje korzystnie wpływają też na serce. Mogą je spożywać również diabetycy, gdyż mają niski indeks glikemiczny. Z kolei portal medonet.pl donosi, iż osoby otyłe, które do swojej codziennej diety włączyły 42 g pistacji (około dwie garście), straciły w obwodzie więcej centymetrów, miały mniejszą ochotę na słodkie przekąski oraz zmalały ich problemy z nadciśnieniem.
OSTRZEŻENIE! Wskazane ilości są orientacyjne i dotyczą osób niecierpiących na żadne dolegliwości. W przypadku np. chorób nerek czy nadciśnienia powinno się je znacznie ograniczyć w diecie, gdyż zawierają dużo soli. Dlatego jeśli nie masz pewności, lepiej skonsultuj się z lekarzem.
Okazuje się, że pistacje mają również korzystny wpływ na wzrok, co udowodniły badania przeprowadzone w Massachusetts. Wszystko dlatego, że zawierają luteinę. Osoby, które spożywały 45 g pistacji (2 garści) przez 12 tygodni, osiągnęły lepsze wyniki niż ci, którzy nie włączyli ich do diety. Mowa o wzroście gęstości pigmentu plamki. - Luteina pomaga chronić oczy przed uszkodzeniami powodowanymi przez niebieskie światło i stres oksydacyjny - wyjaśniła w rozmowie z portalem newsweek.pl badaczka prof. Tammy M. Scott z Friedman School of Nutrion Science i Tufts University School of Medicine. Jak przekonuje, dzięki temu są nie tylko smaczną przekąską, lecz także żywnością funkcjonalną, bo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.