Oliwa z oliwek ma konkurencję. Ten olej poprawia odporność i niweluje problemy żołądkowe. Same zalety

Do tej pory oliwa z oliwek uchodziła za królową kuchni i najzdrowszy tłuszcz do smażenia. Jej pozycja może jednak zostać zagrożona. Olej z pestek dyni ma specyficzny smak, ale nie można odmówić mu korzystnych właściwości. Używa go coraz więcej osób.

Olej z pestek dyni ma charakterystyczny orzechowy smak oraz intensywny ciemnobrązowy kolor. Jest bogaty m.in. w witaminy A, C, D, E, K oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9. Produkt korzystnie wpływa na układ pokarmowy, moczowy, nerwowy oraz krążenia. Ma też dobry wpływ na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Nie bez powodu nazywają go następcą oliwy z oliwek.

Zobacz wideo Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Olej z pestek dyni na jelita. Pozbędziesz się uczucia ciężkości po posiłku

Tłoczone na zimno nieprażone pestki dyni mogą stać się częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazuje działanie przeciwzapalne. Olej dyniowy może więc wspomagać procesy trawienne i zapobiegać zaparciom. Na dodatek obniża poziom "złego" cholesterolu. Produkt najlepiej przemycić np. w sosie do sałatki, dodać do koktajlu, zupy albo skropić nim pieczone warzywa. - Olej z pestek dyni ma niższą temperaturę dymienia niż inne oleje, więc nie jest najlepszym wyborem do smażenia lub pieczenia. Lepiej jest używać go jako oleju wykończeniowego. Wypróbuj go w marynatach, sosach sałatkowych, hummusie lub zimnych sosach, takich jak pesto, aioli, domowy majonez i tzatziki - powiedział dietetyk Tyler Florek portalowi bannerhealth.com.

Na co pomaga olej z pestek z dyni?
Na co pomaga olej z pestek z dyni? Na co pomaga olej z pestek z dyni? Fot. pexels.com / Cottonbro

To najlepszy olej z pestek dyni. Szukaj tego produktu podczas zakupów

Dzięki zawartości cynku olej z pestek dyni poprawia odporność, co jest bardzo ważne w okresie jesienno-zimowym. Najkorzystniej kupować produkt tłoczony na zimno. Technika ta polega na miażdżeniu nasion w celu zebrania zawartego w nich olejku, zamiast stosowania środków chemicznych lub rozpuszczalników.

Pamiętaj, żeby przechowywać olej dyniowy w chłodnym miejscu, np. w lodówce. W innym razie może szybko się zepsuć. - Oprócz olejów rozważ włączenie do diety całych nasion, które zapewniają mieszankę białka, błonnika i witamin, a także zdrowych tłuszczów - dodał dietetyk Jason S. Ewoldt w rozmowie z mcpress.mayoclinic.org. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: