Gałka muszkatołowa to przyprawa, która nie tylko wzbogaca dania, lecz także wpływa korzystnie na zdrowie. Jej właściwości prozdrowotne wynikają z obecności olejków eterycznych, takich jak mirystycyna i eugenol. Dodatkowo produkt wspiera trawienie, poprawia jakość snu, a nawet działa jako naturalny afrodyzjak. Jednak, jak każda przyprawa, wymaga odpowiedniego dawkowania, aby przynosić korzyści, a nie szkodzić.
Jak możemy przeczytać na zdrowie.gazeta.pl, gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wspomagając trawienie i zmniejszając dolegliwości, takie jak wzdęcia czy niestrawność. Jej działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne sprawia, że warto po nią sięgać w sezonie infekcyjnym. Polecana jest przede wszystkim przy dolegliwościach związanych z górnymi drogami oddechowymi.
Dodatkowo przyprawa pomaga regulować poziom cholesterolu, wspiera zdrowie serca i działa jako przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. Poleca się ją osobom, które mają problemy z zapaleniem stawów. Gałce muszkatołowej przypisuje się także właściwości uspokajające, a spożywana wieczorem w małych ilościach może ułatwiać zasypianie oraz pozytywnie wpływać na jakość snu. Pamiętaj, że choć może wspierać zdrowie, nie zastąpi konsultacji z lekarzem. Jeśli występujące objawy się nasilają lub stan zdrowia budzi niepokój, warto omówić to ze specjalistą.
Jak podkreśla dietetyk Agnieszka Bożek dla portalu Wylecz.to, mimo licznych zalet, z gałką muszkatołową należy postępować ostrożnie. Zawarta w niej mirystycyna w większych ilościach może działać halucynogennie, dlatego zaleca się spożywanie maksymalnie szczypty dziennie. Przyprawy tej powinny unikać kobiety w ciąży oraz osoby z chorobami układu nerwowego, takimi jak epilepsja. Dodatkowo, ze względu na alergie na pyłki roślin, osoby skłonne do reakcji alergicznych powinny zachować szczególną ostrożność. Gałka muszkatołowa nie powinna być również w zasięgu dzieci.
Aby cieszyć się korzennym smakiem i zdrowotnymi właściwościami gałki, wystarczy dodać do kawy tylko szczyptę. Przygotowanie napoju jest banalnie proste. Wystarczy zaparzyć ulubioną kawę, najlepiej ze świeżo mielonych ziaren i dodać do niej przyprawę. Możesz również wzbogacić napój o spienione mleko lub napój roślinny. Jeśli lubisz słodką kawę, sięgnij po naturalne zamienniki cukru, takie jak miód, erytrytol czy ksylitol. Napój ten najlepiej spożywać raz dziennie, aby nie przekroczyć zalecanej ilości przyprawy. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.