Jajka mogą pomóc schudnąć. Dietetyczka wskazuje, jak często można je jeść

Są dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Czerpiemy z nich cenne witaminy: A, D, E oraz z grupy B. Jajka dostarczają nam też choliny, która jest ważna dla prawidłowej pracy mózgu. Okazuje się, że jedzenie ich może też pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ile jajek jeść, żeby schudnąć? Dietetyczka wskazała konkretną liczbę.

Jajka to zdrowy produkt, który dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Uważa się ja za kompletne źródło białka, ponieważ zawierają dziewięć niezbędnych aminokwasów (egzogennych), które dostarczamy organizmowi wraz z jedzeniem. Jest w nich wiele witamin, m.in. A, która wpływa na zdrowie oczu, witamina E, która działa przeciwutleniająco, a także witaminy B9 i B12. Pierwsza z nich to nic innego jak kwas foliowy, który ważny jest szczególnie dla kobiet w ciąży, ponadto uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Z kolei B12 dba m.in. o zdrowie komórek nerwowych.

Zobacz wideo Jak wykorzystać jajka? Zrób z nich szybki, domowy majonez

Z jajek czerpiemy też fosfor, selen oraz cholinę, która wspiera zdrowie mózgu - zmniejsza ryzyko zachorowania na demencję oraz poprawia pamięć długotrwałą. Mleko i jajka są najbogatszymi źródłami żywieniowymi tego związku.

Jajka pomogą w chudnięciu? Tak sugerują naukowcy

Okazuje się jednak, że jedzenie jajek może mieć jeszcze jedną zaletę. Zjadane w konkretnych ilościach mogą pomóc w schudnięciu. Tak wynika z pracy dwóch brytyjskich specjalistek ds. żywienia, Madeleine Myers oraz Carrie Helen Stevenson Ruxton, która została opublikowana w czasopiśmie naukowym "Nutrients". Autorki przeanalizowały szereg badań poświęconych tej tematyce i doszły do wniosku, że jaja są sycącym pożywieniem i po ich zjedzeniu mamy mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami. Pomagają więc kontrolować apetyt, a co za tym idzie - również wagę. Serwis Healthline, który zajmuje się tematyką zdrowotną, wyjaśnia, że dzieje się tak, ponieważ jajka są produktami wysokobiałkowymi, a te zmniejszają apetyt i zwiększają uczucie sytości w większym stopniu niż produkty mniej bogate w białko. Badania z 2020 roku (dostępne na stronie National Library of Medicine) sugerują, że szczególnie sprzyjają temu posiłki jajeczne, do których włączone zostały także produkty będące źródłem błonnika.

Zobacz też: Polacy robią to nagminnie. Największy błąd podczas gotowania jajek. Pozbawiasz ich nie tylko smaku

W opracowaniu została podana także optymalna liczba jaj, którą powinno się spożywać w ciągu tygodnia, aby poprawić sytość posiłków oraz dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych, w tym wysokiej jakości białka. 

Nie znaleziono żadnych konkretnych zaleceń dotyczących optymalnego spożycia jaj. Jednakże z odżywczego punktu widzenia 7–14 jaj tygodniowo w ramach zróżnicowanej i zbilansowanej diety może być korzystne dla większości populacji

- czytamy.

Badaczki podkreślają jednak, że nie można polegać jedynie na spożywaniu samych jajek. Dieta powinna być urozmaicona i odpowiednio skomponowana, aby przynieść jak najlepsze efekty. 

Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu?

Rzeczywiście zalecenia dotyczące tego, ile jajek dziennie lub tygodniowo można spożywać, nie są sztywne. Wciąż toczy się wiele badań na ten temat. Istnieją chociażby badania obserwacyjne oraz metaanalizy, z których wynika, że jedzenie jajek niekoniecznie musi mieć wpływ na rozwój chorób serca i na powstawanie czynników, które się do nich przyczyniają, jak właśnie wysoki poziom cholesterolu lub usztywnienie i zapalenie tętnic. Podobne rezultaty dają tzw. badania randomizowane, choć są prowadzone z udziałem mniejszej liczby osób. Niektóre z nich wykazały nawet, że u chorujących na cukrzycę, którzy jedli od sześciu do 12 jajek tygodniowo, nie wpłynęło to negatywnie na poziom całkowitego cholesterolu we krwi, a wręcz przeciwnie - wpłynęło na wzrost cholesterolu HDL, który nazywany jest dobrym cholesterolem.

Z drugiej strony istnieje metaanaliza, która wykazała, że osoby, które spożywają duże ilości jaj przez dłuższy czas mają zwykle wyższy poziom cholesterolu niż te, które jedzą ich mniej. Jeszcze inne badania wskazują, że powiązanie spożycia jaj z negatywnym wpływem na cholesterol może być silniejsze wtedy, gdy są jedzone razem z innymi produktami o wysokiej zawartości tego składnika, czyli np. serami, przetworzonymi mięsami i smażonymi potrawami.

Jak zatem widać, wciąż istnieją spore rozbieżności i nieścisłości. Eksperci przekonują, że potrzeba kolejnych badań, by dojść do bardziej jednoznacznych wniosków. Nie bez znaczenia we wskazaniu optymalnej ilości jajek zjadanych tygodniowo są też nasza codzienna dieta oraz stan zdrowia.

Więcej o: