Dla wielu osób są podstawowym produktem w kuchni. Można je jeść na śniadanie, obiad i kolację, a także są składnikiem wielu dań i ciast. Jednak które jajka są zdrowsze: na twardo czy na miękko? Okazuje się, że nie wszyscy wiedzą, iż sposób ich przyrządzania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.
Jajka to nie tylko źródło białka. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, są także bogate w witaminę A, D, E i B12. Zawierają również potas, wapń, żelazo, sód, magnez, kwas pantotenowy i luteinę. Wiele mówi się jednak o tym, że jajka podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Czy całkowicie trzeba z nich zrezygnować? Światowa Organizacja Zdrowia za bezpieczną ilość uznaje od jednego do dwóch jajek dziennie.
Zobacz też: Kawa z tym dodatkiem zahamuje głód, poprawi sen i trawienie. Pij ją o poranku. Szczypta wystarczy
Im dłużej są gotowane, tym stają się bardziej ciężkostrawne, co prowadzi do problemów żołądkowo-jelitowych. Pismo "Journal of Agricultural Food Chemistry" opublikowało badania, z których wynika, że podczas gotowania jajek na twardo tracą one część właściwości przeciwutleniających, które chronią organizm przed rozwojem chorób nowotworowych i spowalniają procesy starzenia. Podczas przygotowywania tych na miękko, większość składników odżywczych zostaje zachowana, a więc są zdecydowanie lepszym wyborem.
Gotowanie jajek jest bez wątpienia zdrowsze, niż smażenie, bo ilość tłuszczów nasyconych w posiłku jest mniejsza. Jak podaje czasopismo "Journal of Nutrition", to najlepsza forma spożywania tego produktu, ponieważ sprawia, że zawarta w nim biotyna jest przyswajalna przez ludzki organizm w 91 proc. Dla porównania biotyna z jajka surowego wchłaniana jest w 51 proc. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.