Jajko na twardo czy na miękko? Naukowcy mają odpowiedź. To w tej wersji są najzdrowsze

Jajka na miękko czy na twardo? To nie tylko kwestia przyzwyczajenia i osobistych preferencji, lecz także zdrowia. Mało kto wie, że jeden sposób przygotowywania ma więcej korzyści zdrowotnych od drugiego.

Dla wielu osób są podstawowym produktem w kuchni. Można je jeść na śniadanie, obiad i kolację, a także są składnikiem wielu dań i ciast. Jednak które jajka są zdrowsze: na twardo czy na miękko? Okazuje się, że nie wszyscy wiedzą, iż sposób ich przyrządzania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.

Zobacz wideo TikTokowe triki z użyciem widelca. Przydadzą ci się każdego dnia!

Jajka na twardo czy na miękko? Oto które są zdrowsze

Jajka to nie tylko źródło białka. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, są także bogate w witaminę A, D, E i B12. Zawierają również potas, wapń, żelazo, sód, magnez, kwas pantotenowy i luteinę. Wiele mówi się jednak o tym, że jajka podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Czy całkowicie trzeba z nich zrezygnować? Światowa Organizacja Zdrowia za bezpieczną ilość uznaje od jednego do dwóch jajek dziennie.

Zobacz też: Kawa z tym dodatkiem zahamuje głód, poprawi sen i trawienie. Pij ją o poranku. Szczypta wystarczy

Czy jajka na miękko są zdrowe?
Czy jajka na miękko są zdrowe? pexels.com/Jane Trang Doan

Im dłużej są gotowane, tym stają się bardziej ciężkostrawne, co prowadzi do problemów żołądkowo-jelitowych. Pismo "Journal of Agricultural Food Chemistry" opublikowało badania, z których wynika, że podczas gotowania jajek na twardo tracą one część właściwości przeciwutleniających, które chronią organizm przed rozwojem chorób nowotworowych i spowalniają procesy starzenia. Podczas przygotowywania tych na miękko, większość składników odżywczych zostaje zachowana, a więc są zdecydowanie lepszym wyborem.

Jajko gotowane czy smażone? Lepiej wrzuć je do wody, niż na patelnię 

Gotowanie jajek jest bez wątpienia zdrowsze, niż smażenie, bo ilość tłuszczów nasyconych w posiłku jest mniejsza. Jak podaje czasopismo "Journal of Nutrition", to najlepsza forma spożywania tego produktu, ponieważ sprawia, że zawarta w nim biotyna jest przyswajalna przez ludzki organizm w 91 proc. Dla porównania biotyna z jajka surowego wchłaniana jest w 51 proc. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: