Rukiew wodna jest bogata w witaminy A, B, C, D, E, kwas foliowy, cynk, żelazo, potas i wapń. Ma lekko pieprzowy, pikantny smak, podobny do rzodkiewki. Jej spożywanie obniża poziom złego cholesterolu oraz korzystnie wpływa na wygląd skóry. Roślina nazywana jest też rzeżuchą wodną. Jeśli chcesz zadbać o zdrowie, koniecznie włącz ją do codziennego menu.
- Rzeżucha wodna ma dużo witaminy A i potasu, więcej niż typowa sałata. Zawiera też więcej witaminy C niż pomarańcza - powiedziała portalowi delish.com dr Amy Lee, dyrektorka ds. żywienia w firmie Nucific. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zdecydowało, że to właśnie rukiew jest najzdrowszym warzywem na świecie.
- Często nazywana jest bombą odżywczą. Oferuje imponującą ilość kluczowych witamin i minerałów, które wspierają ogólny stan zdrowia - mówił Scott Keatley, współzałożyciel Keatley Medical Nutrition Therapy w rozmowie z womenshealthmag.com. Jedna filiżanka rzeżuchy wodnej dostarcza 106 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K (niezbędną dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi), 17 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C (dla odporności i zdrowia skóry) oraz 6 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A (dla wzroku i funkcji odpornościowych).
Warzywo wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego i wątroby. Oprócz tego pomaga regulować ciśnienie krwi oraz wspiera pracę serca. - Tak bogaty zestaw składników odżywczych sprawia, że rukiew wodna jest potężnym dodatkiem do zbilansowanej diety - dodał Keatley. Można jeść ją na surowo, np. dorzucić do zupy, kanapki albo sałatki ze szpinakiem, jabłkiem oraz orzechami włoskimi. Ekspert polecił również łączyć ją z jarmużem oraz botwiną. - Dodawanie około filiżanki do posiłków trzy do czterech razy w tygodniu może zapewnić znaczne odżywienie organizmu - poinformował Scott. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.