Nabiał warto jeść chociażby dlatego, że jest dobrym źródłem wapnia i pełnowartościowego białka. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, z przetworów mlecznych czerpiemy też witaminy z grupy B, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz bakterie kwasu mlekowego, które są korzystne dla naszej mikroflory jelitowej. Zdrowsze są oczywiście te produkty, które nie zawierają dodatków smakowych - w nich często jest dużo cukru oraz niepotrzebnych aromatów i barwników. Dlatego warto czytać składy produktów, które kupujemy.
Cenne składniki odżywcze to jednak nie jedyna zaleta nabiału. Popularny dietetyk, dr Michał Wrzosek, wskazuje, że tę grupę produktów warto włączyć do swojej diety, gdy chcemy schudnąć. Specjalista podaje jako dobre źródło białka, które jest ważnym składnikiem zdrowego odżywiania, mozzarellę light, jogurt skyr oraz chudy twaróg. W ich składzie znajduje się mleko odtłuszczone zamiast pełnotłustego, jest też mniej kalorii oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, a więcej białka.
Dietetyk przywołuje badania (można zapoznać się z nimi w tym miejscu), z których wynika, że jedzenie niskotłuszczowego nabiału ułatwia kontrolę masy ciała, sprzyja zmniejszeniu obwodu talii i procentowej zawartości tkanki tłuszczowej u osób z nadmierną masą ciała. Nabiał ma ponadto wysoki współczynnik sytości, dzięki czemu na dłużej zaspokaja głód. Nie mamy wtedy ochoty na podjadanie, dzięki czemu łatwiej jest utrzymać i kontrolować odpowiednią wagę.
Do wartych spożywania produktów nabiałowych można dodać też kefir, który zawiera dużo wapnia i bakterii korzystnych dla naszego organizmu. Jak wyjaśnia serwis dietetycy.org.pl, zawarte w kefirze przyjazne bakterie mlekowe wspomagają kolonizację jelit przez te bakterie i wypierają tym samym patogenną florę. Michał Wrzosek jako zaletę podaje też jego niską kaloryczność - w 100 g ma 51 kcal. Należy oczywiście pamiętać, że sam nabiał nie zdziała cudów. Powinien być elementem zdrowej, zbilansowanej i pełnowartościowej diety.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zwraca uwagę, że w diecie każdej osoby powinna znaleźć się odpowiednia ilość wapnia. Młode osoby (do 18. roku życia), które są jeszcze w okresie wzrostu (wapń jest ważnym składnikiem dla zdrowia kości) powinny przyjmować go więcej. Dla nich dzienne zalecane spożycie to 1300 mg. Z kolei dla osób dorosłych jest to 1000 mg.
Instytut zaleca, by codziennie spożywać 2-3 porcje nabiału. Za jedną porcję uważa się np. 200 ml mleka, kefiru albo jogurtu, 280-400 g sera twarogowego półtłustego lub 1 plaster (30 g) żółtego sera.