Kaki to charakterystyczny, pomarańczowy owoc przypominający pomidora o słodkawym smaku, który w Polsce zyskuje coraz większą popularność. Jest nie tylko pyszny, lecz także zdrowy. Warto jednak pamiętać, by w spożywaniu zachować umiar, gdyż przesada może spowodować nieprzyjemne dolegliwości. Na co dokładnie uważać?
Kaki to bogate źródło witamin (m.in. A, C, z grupy B), potasu, fosforu, magnezu oraz miedzi. Oprócz tego, jak donosi medonet.pl, zawiera dużo związków antyoksydacyjnych oraz błonnika pokarmowego. Dzięki temu owoce zmniejszają stężenie złego cholesterolu w krwi, wspierają działanie układu immunologicznego, spowalniają procesy starzenia komórkowego i poprawiają przemianę materii. Uważane są za niezwykle zdrowe i warto włączyć je do swojej diety, jednak z zachowaniem umiaru.
Jeśli przesadzisz ze spożywaną ilością, możesz odczuwać nieprzyjemne dolegliwości. Jakie dokładnie? Swoimi doświadczeniami podzielił się japoński twórca, znany w sieci jako Ignacy. - Nadmiar jedzenia kaki może sprawić, że powstanie w żołądku kamień. Jest to przez taninę zawartą w kaki - przestrzega.
Powstawanie kamienia w żołądku niesie za sobą szereg nieprzyjemnych konsekwencji, takich jak ból brzucha, mdłości, wymioty i wzdęcia. - Akurat ja miałem coś takiego dwa lata temu, kiedy był sezon na kaki - wyznał Ignacy, dodając, że każdego dnia jadł kilka sztuk pomarańczowego owocu. Ponieważ jego stan nie był poważny, wystarczyły domowe sposoby (duża ilość płynów) oraz ograniczenie spożywania kaki. Natomiast w późniejszych stadiach nie obejdzie się bez wizyty u lekarza.
O tym, że to nie mit, donosi portal poradnikzdrowie.pl. Mowa dokładniej o bezoarach, czyli kulistych formacjach z niestrawionych włókien roślinnych, które mogą powstawać w przewodzie pokarmowym. Oprócz tego nieprzyjemne dolegliwości może powodować też spożywany w nadmiarze błonnik, którego w kaki znajdziesz naprawdę sporo, gdyż aż 9 g. Portal doz.pl wyjaśnia, że to 36 proc. zalecanego przez WHO dziennego spożycia.
Zobacz też: Herbata pod lupą naukowców. W torebkach znaleziono miliardy toksycznych dla organizmu drobin
Przed podobnymi dolegliwościami przestrzega też stronazdrowia.pl, gdzie dodatkowo możemy przeczytać, że ryzyko powstawania bezoarów wzrasta, kiedy w nadmiarze spożywamy nieobrane kaki. Ponadto nie zaleca się jeść owoców na pusty żołądek, bo może to doprowadzić do rozwolnienia. Na nadmiar kaki muszą uważać osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ zawierają dużo cukru. Oczywiście unikać powinni go również alergicy.
Podsumowując: kaki to zdrowy i bogaty w cenne składniki owoc, który warto włączyć do diety, jednak z zachowaniem zdrowego umiaru. Nie ma jednak co panikować, gdyż chodzi o to, aby nie zajadać się nim bez przerwy przez kilka dni. Jeśli sięgasz po niego pierwszy raz, rób to stopniowo, aby przyzwyczaić żołądek. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.