Są przyjazne wątrobie i przyspieszają metabolizm. Polacy wciąż rzadko je kupują

Są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie we Włoszech i w Hiszpanii. Zalicza się je do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która sprzyja zdrowiu i zmniejsza ryzyko chorób. Wspomagają odchudzanie, pomagają utrzymać w ryzach cholesterol i cukier. A to nie jedyne właściwości, które możemy z nich czerpać. Dlaczego jeszcze warto jeść karczochy?

Karczochy rosną na obszarze basenu Morza Śródziemnego. Są chętnie wykorzystywane w kuchni przez Włochów i Hiszpanów. Do uprawy potrzebują temperatury oscylującej w ciągu dnia wokół 20-22 stopni. Rośliny osiągają wysokość do metra, jadalne są tylko kwiaty zebrane na wczesnym etapie rozwoju. Przed spożyciem należy je obrać z zewnętrznych, twardszych liści. Karczochy jada się na różne sposoby, zarówno świeże, jak i np. konserwowe. Wykorzystywane są też w ziołolecznictwie i farmaceutyce, ponieważ wyciągi z tych warzyw stosowane są np. w środkach na wątrobę.

Zobacz wideo Jedz kalarepę - to źródła dobra wszelkiego!

Dlaczego warto jeść karczochy?

W Polsce karczochy wciąż nie należą do grona najpopularniejszych warzyw, choć ich widok w sklepach nie dziwi. Jeśli do tej pory wahałeś lub wahałaś się, czy je kupić, może nasz tekst cię przekona, by dać im szansę. Karczochy są bowiem źródłem zdrowia, zawierają wiele cennych substancji, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. 

Najważniejszym składnikiem jest cynaryna, która pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dzięki temu obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Wykazuje też działanie ochronne na wątrobę. 

Karczochy
Karczochy 36106 / Shutterstock

Z karczochów czerpiemy też inulinę, która działa podobnie jak błonnik. Ponadto bierze udział w utrzymaniu prawidłowej mikroflory w jelitach. Dobre bakterie jelitowe z kolei wpływają na to, jaką mamy odporność. W karczochach jest także dużo witaminy B3 (inaczej PP lub niacyny). Jak czytamy w serwisie dietetycy.org.pl, "hamuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej i przyspiesza metabolizm". Niacyna pełni też ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego. Karczochy mają ponadto mało tłuszczu i dużo błonnika, dlatego osoby, które są na diecie odchudzającej, powinny pomyśleć o włączeniu ich do jadłospisu.

Co zrobić z karczochów?

Dobre karczochy powinny mieć wyrazisty kolor. Zewnętrzne liście powinny być twarde i ciemnozielone, wewnętrzne nieco jaśniejsze. W świeżych karczochach listki na główce ściśle do siebie przylegają, a trzon jest gładki.

Gdy już wybierzemy najładniejsze egzemplarze i w domu zabierzemy się za przygotowanie, trzeba pamiętać, by myć karczochy w rękawiczkach, bo mogą barwić dłonie na... czarno. Trzeba też odkroić sam czubek warzywa, który jest niesmaczny. Potem należy usunąć zewnętrzne, stwardniałe liście. Trzon odcinamy, zaś ze środka warzywa usuwamy (np. łyżeczką) włochatą część.

Karczochy można jeść na różne sposoby: gotowane, smażone, pieczone lub marynowane. Z tymi ostatnimi można zrobić pyszny makaron, przepis znajdziesz tutaj: Marynowane karczochy często omijamy w sklepie. A szkoda! Można z nimi zrobić najlepszy makaron. Jeśli wolisz inne przepisy na karczochy, zajrzyj do tego artykułu: Coraz częściej pojawiają się w dyskontach, ale zwykle nie wiemy, jak się za nie zabrać. Przepisy na karczochy.

Więcej o: