Przyprawy są nieodłącznym elementem każdej kuchni. Dodają potrawom smaku oraz niezwykłego aromatu, a bez nich dania byłyby mdłe i bez polotu. Ponadto w wielu przypadkach (np. kurkuma) są po prostu zdrowe. Największą popularnością cieszy się niezastąpiony duet, po który sięgamy niemal zawsze, czyli sól i pieprz. Reszta tak naprawdę zależy od efektu, jaki chcemy osiągnąć. Czego jeszcze warto używać?
Choć w każdej kuchni najczęściej gości pieprz czarny (mielony bądź w ziarnach), codzienne gotowanie warto urozmaicić inną odmianą. Mowa o tym czerwonym, zwanym również różowym, który jest nieco podobny w smaku oraz wyglądzie, ale uważany za znacznie bardziej aromatyczny. Powstaje z owoców rosnących na drzewach, które występują w Ameryce Południowej. Ciekawostką jest, iż nie są one nawet spokrewnione z pieprzowatymi, jednak nazwa przyprawy przyjęła się ze względu na wcześniej wspomniane podobieństwa.
Zobacz też: Już nie robię tradycyjnych zapiekanek. Bagietki w tym wydaniu smakują jeszcze lepiej. Znikają w mig
Pieprz czerwony jest delikatnie słodkawy, o lekkim, cytrusowym aromacie. Oprócz tego jest mniej pikantny od popularnej odmiany. Mimo różnic można stosować go jako zamiennik, zwłaszcza jeśli zależy ci na odpowiednio doprawionych, acz nieostrych potrawach. Tym bardziej że pieprz czerwony skrywa szereg dobroczynnych właściwości. Nada się zarówno do mięsa, warzyw, sałatek, sosów, jak i słodkich deserów.
Poza ciekawym smakiem pieprz czerwony jest bardzo zdrowy. Przede wszystkim to bogate źródło witaminy C, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz wykazuje działanie antyoksydacyjne. Jak donosi zdrowiebezlekow.pl, znajdziesz w nim również kapsaicynę (działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i obniża poziom ciśnienia krwi), żelazo, magnez, wapń i dość sporo błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na jelita. Ponadto jego spożywanie wspomaga trawienie, tak więc zrzucenie zbędnych kilogramów jest łatwiejsze. Interia.pl donosi też, że wykazuje zdolność hamowania wzrostu niektórych drobnoustrojów, poprawia krążenie i ułatwia detoksykację organizmu. Dlatego zdecydowanie warto po niego sięgać. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.