Zakładamy, że produkty sprzedawane w sklepach są zawsze świeże i dobrej jakości. Zdarzają się jednak niechlubne wyjątki. Jeśli podczas zakupów trafimy na opakowanie z jedzeniem, które ma nabrzmiałe wieczko lub denko, powinniśmy zwrócić uwagę obsłudze. Taki produkt nie powinien bowiem trafić do niczyjego koszyka ani tym bardziej niczyjego żołądka. Efekt nadęcia opakowania to tzw. bombaż. Czym jest i jak powstaje?
To sytuacja, gdy denko puszki, nakrętka lub wieczko pojemnika jest nabrzmiałe, jakby spuchnięte. Dzieje się tak z powodu wzrostu ciśnienia gazów. Najczęściej odpowiada za to proces fermentacji, który zachodzi w środku. Jak czytamy na blogu Technolog Żywności radzi, "w przypadku żywności fermentacja zachodzi, gdy drobnoustroje, takie jak bakterie lub drożdże, rozkładają składniki żywności. To rozkładanie może wydzielać gazy, które zwiększają ciśnienie wewnątrz opakowania, powodując jego wypaczenie".
Przyczyną bombażu mogą być: niewłaściwe przechowywanie produktów (np. w zbyt ciepłym miejscu), błędy na etapie produkcji (np. nieprawidłowa pasteryzacja lub pakowanie) oraz przekroczony termin ważności - produkty przeterminowane są podatne na fermentację, która może prowadzić do bombażu.
Jeśli trafisz na wydęte opakowanie w sklepie lub wyjmiesz je z domowej lodówki, nawet nie myśl o tym, by zjadać to, co jest w środku. Fermentacja, która mogła zajść w opakowaniu, może oznaczać, że w jedzeniu namnożyły się drobnoustroje i toksyny. Zjedzenie takiej żywności może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Jego przebieg może być różny. Szkodliwe substancje, które wytworzyły się w tym procesie, mogą też powodować alergie i problemy trawienne.
Technolog Żywności zwraca uwagę, że jeśli powodem bombażu jest namnożenie się bakterii, to po zjedzeniu takiego produktu może dojść do infekcji bakteryjnej. Jej objawami mogą być m.in. bóle brzucha, biegunka i wymioty.
Zobacz też: To najgorsze mięso, a wiele osób je uwielbia. Zwiększa ryzyko chorób
Biorąc pod uwagę powyższe, pod żadnym warunkiem nie należy jeść zawartości opakowania z widocznymi oznakami bombażu. Nikt nie lubi marnować jedzenia, jednak niestety taka żywność nie nadaje się już do spożycia. Personel sklepu po informacji od klienta powinien usunąć trefny towar z półki, zaś w domu puszkę czy pudełko z bombażem należy bezwzględnie wyrzucić do kosza.