Cukier kokosowy to naturalna substancja słodząca. Wytwarza się go z pąków kwiatowych palmy kokosowej, z których wyciska się sok. Substancja najpierw jest gotowana, żeby odparować wodę, a potem powstała masa poddawana jest studzeniu. Gęsty syrop krzepnie i przybiera formę ciemnobrązowych kryształów, które są rozdrabniane. Cukier z palm kokosowych przypomina trzcinowy, jednak różni się od niego smakiem i zapachem.
Cukier kokosowy produkowany jest głównie na Filipinach oraz w Indonezji i wcale nie smakuje jak kokos. Ma egzotyczny zapach, a smakiem przypomina syrop klonowy. Pozostawia na języku lekko przypalony i karmelowy posmak. Witamin zawiera niewiele, a jego głównym składnikiem jest sacharoza.
Warto mieć na uwadze, że kalorycznością dorównuje cukrowi białemu, więc raczej nie będzie dobrym zamiennikiem dla osób na diecie. W 100 zawiera około 380 kcal, biały zaś w 100 g ma 405 kcal. Cechuje się jednak niższym indeksem glikemicznym (IG 35). Powoduje mniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi, a więc jest dobry dla diabetyków, którzy nie wyobrażają sobie kawy lub herbaty bez słodzenia.
Cukier pozyskiwany z palm kokosowych sprawdzi się do słodzenia napojów i koktajli, ale nie tylko. Świetnie nadaje się także do wypieków lub do dosładzania deserów na zimno. Dobrze komponuje się również z orientalnymi przyprawami jak curry i kurkuma, a więc można śmiało dodawać go do dań azjatyckich. Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.