Wsyp do porannej kawy zamiast białego cukru. To fantastyczny zamiennik. Smak cię zaskoczy

Szukasz alternatywy dla białego cukru? Oto idealny zamiennik. Cechuje się karmelowym kolorem, niepowtarzalnym smakiem i pięknym zapachem. Jakie są najważniejsze zalety cukru kokosowego? Wyjaśniamy.

Cukier kokosowy to naturalna substancja słodząca. Wytwarza się go z pąków kwiatowych palmy kokosowej, z których wyciska się sok. Substancja najpierw jest gotowana, żeby odparować wodę, a potem powstała masa poddawana jest studzeniu. Gęsty syrop krzepnie i przybiera formę ciemnobrązowych kryształów, które są rozdrabniane. Cukier z palm kokosowych przypomina trzcinowy, jednak różni się od niego smakiem i zapachem.

Zobacz wideo Zrobiłyśmy słodycze jak z PRL-u. Galaretki w cukrze

Jak smakuje cukier kokosowy? Oto dlaczego warto po niego sięgnąć

Cukier kokosowy produkowany jest głównie na Filipinach oraz w Indonezji i wcale nie smakuje jak kokos. Ma egzotyczny zapach, a smakiem przypomina syrop klonowy. Pozostawia na języku lekko przypalony i karmelowy posmak. Witamin zawiera niewiele, a jego głównym składnikiem jest sacharoza.

cukier kokosowy
cukier kokosowy istock/@Elenathewise

Warto mieć na uwadze, że kalorycznością dorównuje cukrowi białemu, więc raczej nie będzie dobrym zamiennikiem dla osób na diecie. W 100 zawiera około 380 kcal, biały zaś w 100 g ma 405 kcal. Cechuje się jednak niższym indeksem glikemicznym (IG 35). Powoduje mniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi, a więc jest dobry dla diabetyków, którzy nie wyobrażają sobie kawy lub herbaty bez słodzenia.

Do czego można stosować cukier kokosowy? Nada się nie tylko do słodzenia kawy czy herbaty

Cukier pozyskiwany z palm kokosowych sprawdzi się do słodzenia napojów i koktajli, ale nie tylko. Świetnie nadaje się także do wypieków lub do dosładzania deserów na zimno. Dobrze komponuje się również z orientalnymi przyprawami jak curry i kurkuma, a więc można śmiało dodawać go do dań azjatyckich. Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: