Dietetyk mówi, którego pieczywa nie kupiłby w Biedronce. Ma najgorszy skład

Wiele osób myśli, że na diecie odchudzającej kategorycznie trzeba odpuścić sobie pieczywo. Tymczasem prawda jest zupełnia inna. Pieczywo można jeść, ale trzeba wiedzieć, które jest najzdrowsze, a którego unikać. Wielu Polaków kupuje je w sklepach, więc dr dietetyki Michał Wrzosek wziął pod lupę najlepsze i najgorsze chleby z popularnego dyskontu - Biedronki.

Chleb chlebowi nierówny i czasem trudno nam dokonać wyboru. Zwłaszcza gdy nazwa niewiele mówi (a wręcz może wprowadzać w błąd) i nie wiadomo, co naprawdę się pod nią kryje. Dlatego najlepiej sprawdzać skład interesującego nas bochenka. Gdzie go znaleźć, skoro chleb, który nie jest zapakowany, nie ma etykiety? Dr dietetyki Michał Wrzosek zwraca uwagę, że w sklepach na dziale z pieczywem powinna znajdować się tabela składu i wartości odżywczych wszystkich dostępnych tam produktów.

Na co powinniśmy patrzeć, gdy już ją znajdziemy? Dietetyk wyjaśnia, że do zrobienia pieczywa potrzebne są właściwie tylko cztery składniki: mąka, zakwas lub drożdże, sól i woda. Lepiej kupować pieczywo wypiekane z mąki pełnoziarnistej niż białej rafinowanej. Im wyższy typ mąki, tym lepiej, bo wówczas jest w niej więcej błonnika i składników mineralnych. 

Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]

Najgorsze pieczywo z Biedronki. Dietetyk nie włożyłby go do koszyka

Za jeden z najgorszych chlebów z Biedronki Wrzosek uznał tzw. chleb rodzinny. Ma najmniej błonnika (tylko 1,8 g na 100 g), a ten jest ważnym składnikiem diety, ponieważ odpowiada m.in. za uczucie sytości i wspiera trawienie. Gdy nie jesteśmy odpowiednio syci, szybko robimy się głodni i zaczynamy podjadać między posiłkami. W czasie odchudzania nie powinniśmy też kupować klasycznego białego pieczywa, np. kajzerek, które również mają niewiele błonnika. Dietetyk przyjrzał się także chlebom tostowym. Zdecydowanie odradził maślany, który ma więcej tłuszczu niż inne, a za najlepszy spośród nich uznał pełnoziarnisty, który ma najwięcej białka i błonnika.

Zobacz też: Dietetyk przestrzega, by nie przechowywać tak ryżu. Może stać się trujący. "Wystarczą 2 godziny"

To, na co wiele osób się nabiera, to wygląd pieczywa. Posypanie bułek ziarnami nie oznacza, że są dużo zdrowsze. Tak samo niekoniecznie zdrowsze będzie pieczywo, które ma ciemny kolor, bo może być po prostu sztucznie barwione. Nie powinniśmy się więc tym kierować.

Chleby, które najlepiej kupować w Biedronce. Michał Wrzosek wskazał faworytów

Jakie pieczywo z Biedronki w takim razie będzie najlepsze? Michał Wrzosek pochwalił jedną z nowości, czyli bułkę śniadaniową pełnoziarnistą, która zawiera dużo białka i błonnika. Jego zdaniem dobrym wyborem będą też bułka grahamka oraz chleb graham. Wśród swoich faworytów dietetyk wymienił także chleb żytni bez drożdży.

Ekspert pozytywnie ocenił również chleb całe ziarno. Poleca go osobom, które na diecie ograniczają węglowodany. "Ma trochę wyższą wartość energetyczną, czyli więcej kalorii, ale ma też dużo błonnika, bo 5 g w 100 g pieczywa" - wyjaśnił i dodał, że gdy on kupuje pieczywo, stara się wybierać właśnie takie, które ma co najmniej tyle błonnika, ile wspomniany wyżej chleb. 

Więcej o: