To mięso ma najwięcej białka. Wcale nie chodzi o pierś z kurczaka. Możesz się zdziwić

Dobrze zbilansowana dieta jest kluczem do dobrego zdrowia i samopoczucia, jednak niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu są proteiny. Zastanawialiście się, jakie mięso ma najwięcej białka? Wyjaśniamy.

Białko odgrywa w diecie niezwykle istotną rolę. Odpowiada za budowanie mięśni i układu kostnego, uczestniczy w procesie naprawy i regeneracji uszkodzonych tkanek. Reguluje procesy metaboliczne jak np. trawienie, krzepnięcie krwi i syntezę hormonów, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, a także chroni przed infekcjami i chorobami. Jakie mięso ma najwięcej białka?

Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]

Jakie mięso ma najwięcej białka? Wcale nie kurczak. Niektórzy mogą się zdziwić

Jak się okazuje, najlepszym mięsem pod tym względem jest pierś z indyka. Zawiera około 22 g białka na 100 g. Pierś z kurczaka zaś dostarcza około 21 g białka na 100 g mięsa. Oba produkty cechują się również niską zawartością tłuszczu, więc dobrze sprawdzą się dla osób na diecie odchudzającej.

Pierś z indyka
Pierś z indyka istock/@Natalia Rusanova

Na trzecim miejscu ex aequo znajduje się wołowina i cielęcina. Oba mięsa zawierają około 20 g białka na 100 g. Dalej jest wieprzowina z 19 g białka na 100 g, a tuż za nią baranina - 19 g białka na 100 g. Jeśli chodzi o ryby, najwięcej protein zawiera makrela (niemal 24 g na 100 g), tuńczyk (23 g na 100 g) oraz łosoś (prawie 21 g na 100 g). 

Co jest bogate w białko? Proteiny to nie tylko mięso. Oto po które produkty warto sięgnąć

Nie tylko mięsa zawierają duże ilości protein. Źródłem tego składnika jest również żółty ser (zawiera aż 25 g białka na 100 g), twaróg (19 g białka na 100 g) oraz serek wiejski (12 g protein na 100 g). Jednak warto brać pod uwagę nie tylko produkty odzwierzęce. Soja ma np. 35 g białka na 100 g, tofu to 17 g białka na 100 g, a pestki dyni to aż 30 g białka na 100 g. Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: