Białko odgrywa w diecie niezwykle istotną rolę. Odpowiada za budowanie mięśni i układu kostnego, uczestniczy w procesie naprawy i regeneracji uszkodzonych tkanek. Reguluje procesy metaboliczne jak np. trawienie, krzepnięcie krwi i syntezę hormonów, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, a także chroni przed infekcjami i chorobami. Jakie mięso ma najwięcej białka?
Jak się okazuje, najlepszym mięsem pod tym względem jest pierś z indyka. Zawiera około 22 g białka na 100 g. Pierś z kurczaka zaś dostarcza około 21 g białka na 100 g mięsa. Oba produkty cechują się również niską zawartością tłuszczu, więc dobrze sprawdzą się dla osób na diecie odchudzającej.
Na trzecim miejscu ex aequo znajduje się wołowina i cielęcina. Oba mięsa zawierają około 20 g białka na 100 g. Dalej jest wieprzowina z 19 g białka na 100 g, a tuż za nią baranina - 19 g białka na 100 g. Jeśli chodzi o ryby, najwięcej protein zawiera makrela (niemal 24 g na 100 g), tuńczyk (23 g na 100 g) oraz łosoś (prawie 21 g na 100 g).
Nie tylko mięsa zawierają duże ilości protein. Źródłem tego składnika jest również żółty ser (zawiera aż 25 g białka na 100 g), twaróg (19 g białka na 100 g) oraz serek wiejski (12 g protein na 100 g). Jednak warto brać pod uwagę nie tylko produkty odzwierzęce. Soja ma np. 35 g białka na 100 g, tofu to 17 g białka na 100 g, a pestki dyni to aż 30 g białka na 100 g. Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.