Mało kto o nim słyszał, a wielka szkoda. Pomaga w trawieniu, reguluje ciśnienie i wspiera serce

Mniej znane owoce i warzywa coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach. Niektórzy nie są przekonani, ale warto się zainteresować ich smakiem i właściwościami. Jedno z nich powoli zdobywa popularność w Polsce, ale dla wielu osób jest wciąż zagadką. Jak smakuje kolczoch?

Chayote, znany również jako kolczoch jadalny lub choko, to egzotyczna roślina, która pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych regionów Ameryki. Choć dla wielu może być nowością, w krajach Ameryki Środkowej, Azji i Europie Zachodniej jest uprawiany od wieków. Jak smakuje kolczoch? Niektórzy twierdzą, że jak cukinia. Jego subtelny, nieco słodkawy smak, a także wszechstronność kulinarna sprawiają, że zyskuje coraz większą popularność.

Zobacz wideo Dynia nie tylko na Halloween! Ma mało kalorii i jest zdrowa

Jak rozpoznać, że chayote jest dojrzały? Spójrz na skórkę

Jak podaje serwis Zdrowojadek, chayote ma właściwości przeciwzapalne oraz moczopędne, co pomaga w oczyszczaniu organizmu i wspiera prawidłową pracę nerek. Dzięki zawartości błonnika wspomaga trawienie, wpływa na mikroflorę jelitową i przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. Potas z kolei reguluje ciśnienie krwi i sprawia, że warzywo jest szczególnie polecane osobom borykającym się z nadciśnieniem. Dostarcza także magnezu, a witamina C wspiera odporność organizmu i wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Dojrzały kolczoch jest miękki, a po przekrojeniu wyróżnia się jasnym miąższem. Przy zakupie, warto zwrócić uwagę na kolor skórki, która z zielonej może przechodzić w białawą lub żółtawą w miarę dojrzewania. Najlepiej wybierać te, które są jędrne, ale nie za twarde. Nie poleca się kupowania zbyt miękkich okazów, ponieważ, wtedy mogą okazać się przejrzałe.

Jak jeść chayote? Pasuje do obiadów i deserów

Kolczoch jadalny ma delikatny, lekko słodkawy smak, który niektórym przypomina połączenie cukinii i gruszki, kalarepę lub dynię. Można jeść go na surowo, pokrojonego w plastry (np. w sałatkach) lub w wersji ugotowanej, duszonej, smażonej czy pieczonej. Dobrze komponuje się z innymi warzywami w zupach, curry, gulaszach oraz daniach meksykańskich. Jego lekko słodkawy smak sprawia, że świetnie pasuje także do deserów - można go wykorzystać do przygotowania musów, ciast czy kompotów. Co ciekawe, nie tylko owoce, lecz także pędy i młode liście rośliny są jadalne. Mogą być używane w sałatkach czy jako dodatek do dań.

Kolczoch jadalny
Kolczoch jadalny Fot. flickr.com, omaromar

Kto nie może jeść tego warzywa? Sprawdź przed zjedzeniem

Chociaż kolczoch jest bardzo zdrowym warzywem, nie jest odpowiedni dla każdego. W przypadku, gdy cierpisz na nadwrażliwość na błonnik, możesz odczuwać trudności w trawieniu jego większych ilości. Dodatkowo, osoby z alergią na rośliny z rodziny dyniowatych powinny go unikać. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed włączeniem kolczocha do diety.

Więcej o: