Nie od dziś wiadomo, że warzywa to ważny element zdrowej i zbilansowanej diety. Są smaczne, zawierają wiele dobrego i w większości można jeść je zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Choć niektóre cieszą się ogromną popularnością, wciąż możemy znaleźć mniej znane odmiany, które rzadko goszczą na naszych stołach. Przykładem może być czarna marchew, zwana również fioletową. Dlaczego warto włączyć ją do diety?
Czarna marchew pochodzi z Azji, a do Europy trafiła w XIII i XIV wieku, gdzie również była uprawiana. Ostatecznie jednak wyparła ją wyhodowana w Holandii odmiana o pomarańczowym korzeniu, którą zajadamy się do dziś. W związku z tym obecnie nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda, gdyż skrywa wiele dobrego. W starożytności doceniano ją nie tylko ze względu na smak, lecz także właściwości lecznicze. Przede wszystkim znajdziesz w niej antocyjany, czyli silnie działające przeciwutleniacze, które niwelują wolne rodniki i działają przeciwzapalnie. To właśnie one odpowiadają za niecodzienny kolor warzywa.
W czarnej marchwi znajdziesz również witaminy. Mowa m.in. o A, C, K, tych z grupy B, które korzystanie wpływają na układ odpornościowy oraz E, zwanej witaminą młodości, spowalniającą procesy starzenia się i niwelującą wolne rodniki.
Zobacz też: Bosko puszyste i szybkie ciasto. Włóż do niego, co chcesz, ale pamiętaj o białym płynie
Oprócz tego warzywo jest bogatym źródłem fosforu, żelaza, wapnia, magnezu, potasu i selenu, który, jak donosi medonet.pl, wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Ze względu na niską kaloryczność oraz dużą zawartość błonnika idealnie nadaje się dla osób dbających o linię lub chcących schudnąć.
Obecnie czarną marchew wykorzystuje się między innymi jako barwnik do produktów spożywczych. Znajdziesz ją w jogurtach, słodyczach, napojach czy deserach. Ze względu na przyjemny i delikatny smak (jest minimalnie mniej słodka, ale bardziej ostra od pomarańczowej), warto użyć jej również w kuchni. Doskonale nada się na surowo, jako składnik surówek, sałatek, a nawet ciast, zup czy dań z woka. Wykorzystasz ją też do przygotowania koktajli i smoothies lub przyrządzisz w wersji pieczonej. Pod każdą postacią będzie pyszna.
OSTRZEŻENIE! Jeśli planujesz wykorzystać czarną marchew do przygotowania zupy, nie zapomnij, że doda jej intensywnego, ciemnego koloru. Oczywiście wciąż będzie smakować wybornie, jednak nie daj się zaskoczyć.
Stosujesz czarną marchewkę w kuchni? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.