Nie tylko do zupy. Zrobisz z niego pyszną pastę do kanapek i kotlety. Będą smakowały jak mięso

Jak jeść seler korzeniowy? Choć bywa niedoceniany, skrywa naprawdę wiele dobrego. Przygotujesz z niego smakowite kremy, czy genialną pastę do kanapek, którą będzie zajadać się cała rodzina. I to bez jajek. Dlaczego warto włączyć go do diety?

Po seler korzeniowy sięgamy najczęściej w trakcie przygotowania zup czy sałatek. Tymczasem to niepozorne warzywo skrywa naprawdę spory potencjał i możesz przygotować z niego wiele smacznych dań i przekąsek, które rozpieszczą niejedno podniebienie. Docenią go również wegetarianie i weganie, gdyż po odpowiedniej obróbce może być doskonałym zamiennikiem dla mięsa oraz ryb. 

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Co daje jedzenie selera? Niegdyś uważany był za afrodyzjak

Warzywa to obowiązkowy element zdrowej i zbilansowanej diety. W kuchni polskiej najczęściej sięgamy po ziemniaki, choć dużą popularnością cieszą się też pomidory czy marchew, a przygotowując tradycyjny obiad, niemal zawsze podajemy go z surówką lub sałatką. Oprócz tego prawie każdą zupę robimy na włoszczyźnie. I to właśnie w tych przypadkach przeważnie sięgamy po seler korzeniowy, przez co w trakcie szykowania innych dań bywa niezauważony, a już na pewno niedoceniony. Tymczasem może być naprawdę pyszny, a przy tym zawiera wiele witamin i składników, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Co ciekawe, w starożytności był stosowany jako afrodyzjak. 

Zobacz też: Tradycyjne placki i pancakes? Nie! Teraz królują japońskie dorayaki. Wyglądają jak naleśnikowa kanapka

Seler
Seler istock/@BreakingTheWalls

Seler słynie z delikatnego, choć lekko gorzkiego smaku. Poza tym zawiera wzmacniającą odporność witaminę C, wspierającą krzepliwość krwi witaminę K oraz A i E. Znajdziesz w nim również minerały takie jak potas, fosfor i przede wszystkim flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia się organizmu i chroniące przed wolnymi rodnikami. Korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, gdyż zawiera dużo błonnika, poprawia trawienie i ma mało kalorii. 

Co można zrobić z selera korzeniowego? Możliwości jest sporo

Z selera możesz przygotować pyszne smarowidło do kanapek (jedną sztukę selera i jabłko obierz, pokrój w grubą kostkę, dopraw solą, pieprzem, polej oliwą z oliwek, upiecz w piekarniku, a na koniec zblenduj), obłędne kotleciki czy krem. Co więcej, po samym upieczeniu warzywa zyskasz smakowitą przekąskę, którą możesz doprawić i podać wedle uznania. Tak więc możliwości jest naprawdę sporo, dlatego nie ograniczaj użycia selera w kuchni jedynie do zup. Nie musisz być na diecie wege, by w pełni docenić jego smak i właściwości. W jakiej formie jadasz korzeń selera? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: