Nazywali ją produktem dla biednych. Dziś ta kasza to "naturalne remedium". Pomaga schudnąć i nie tylko

Kiedyś kasze były podstawą diety ludzi ubogich. Dziś większość z nas uwzględnia je w codziennym menu. Jeden rodzaj zasługuje na szczególną uwagę, bo odznacza się wysoką zawartością błonnika i minerałów. To cenne źródło składników odżywczych.

Pęczak to jedna z odmian kaszy jęczmiennej. Warto podkreślić, że najmniej przetworzona, bo składa się z całych ziaren, pozbawionych jedynie zewnętrznej łuski. Dzięki temu zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Ludzie zajadali się nią w PRL-u, dlatego przez wiele lat była uważana za biedny i mało wyszukany produkt. Obecnie dietetycy próbują walczyć z tym przekonaniem.

Zobacz wideo Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem

Czy pęczak jest zdrowy? Specjalistka postawiła sprawę jasno

Ten rodzaj kaszy to uniwersalna baza wielu dań, zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Charakteryzuje się delikatnie orzechowym smakiem. Zawiera witaminy z grupy B, magnez, potas, fosfor, cynk oraz żelazo, dzięki czemu korzystnie wpływa na układ nerwowy, mięśniowy i kostny. - Pęczak to nie tylko źródło węglowodanów, lecz także błonnika. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie ten typ kaszy pozytywnie wpływa na pracę trzustki i śledziony. To także naturalne remedium na kłopoty z trawieniem - powiedziała dietetyczka Sandra Kania w rozmowie z portalem zdrowienastole.pl. Na dodatek regularne spożywanie produktu pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL.

Na co pomaga kasza pęczak?
Na co pomaga kasza pęczak? AlizadaStudios/iStock

Na co pomaga kasza pęczak? To idealna opcja dla osób na diecie

Po kaszę pęczak często sięgają osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. To słuszny wybór, bo produkt wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii. - Warto jednak pamiętać o tym, aby nie rozgotowywać jej, ponieważ rozgotowanie kaszy oznacza nic innego jak zwiększenie indeksu glikemicznego produktu - dodała Kania. Optymalny czas gotowania to 15-20 minut. Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na danie z takim dodatkiem. Jęczmień zawiera gluten, więc osoby z jego nietolerancją albo celiakią powinny unikać pęczaku. Którą kaszę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: