Carrefour wycofuje ser ze sprzedaży. Wykryto w nim groźne bakterie. Sieć apeluje do klientów

Carrefour poinformował w oświadczeniu na stronie internetowej o wycofaniu ze sprzedaży jednego z serów. Stwierdzono w nim bowiem obecność bakterii E. coli, które mogą wywołać silne zatrucie pokarmowe. Przedstawiciele supermarketu zaapelowali więc do klientów, by nie spożywali produktu i zwrócili go do sklepu, by odzyskać pieniądze.

Produkt, który został wycofany przez sklep, to francuski ser Morbier. Sieć supermarketów opublikowała w tej sprawie komunikat ze wszystkimi szczegółami, które mają ułatwić jego identyfikację:

  • 1294706 RDF SER MORBIER AOP 250g,
  • kod kreskowy: 3560070892075,
  • numer weterynaryjny zakładu: FR 25 155 001 CE,
  • nr. partii: wszystkie z podanym poniżej terminem przydatności,
  • termin przydatności do spożycia: od 08.01.2025.

W serze zostały wykryte bakterie Escherichia coli (czyli E. coli), znanej również jako pałeczka okrężnicy. Przedstawiciele sklepu radzą, by osoby, które kupiły powyższy produkt, nie spożywały go i zwróciły razem z paragonem, aby odzyskać pieniądze. Produkty można zwracać do 27 marca 2025.

Zobacz wideo Czy wycięcie pleśni ratuje resztę jedzenia? [NaZdrowie]

Bakteria E. coli w serze z Carrefoura. Jakie są objawy zatrucia?

Co może grozić, jeśli zjemy jedzenie skażone E.coli? Bakteria wytwarza toksyny Shiga (STEC), które powodują biegunkę, ból brzucha i wymioty, którym może towarzyszyć również gorączka. Objawy mogą się pojawić nawet po tygodniu od spożycia produktów, w których znajduje się bakteria

Po tych objawach (5 do 8 % przypadków) może wystąpić niewydolność nerek, głównie u dzieci. Osoby, które spożyły ww. produkt i u których wystąpiły powyższe objawy proszone są o konsultację z lekarzem, informując o spożyciu tego produktu. Jeżeli w ciągu 15 dni od spożycia nie wystąpią żadne objawy, nie ma konieczności konsultacji z lekarzem

- czytamy w dalszej części komunikatu Carrefoura.

Sieć przywołuje też zalecenia lekarzy, według których małe dzieci nie powinny spożywać ani surowego mleka, ani serów, które z takiego mleka się robi. Zamiast tego mogą jeść gotowane sery prasowane, sery topione do smarowania oraz sery pasteryzowane. Te same zalecenia dotyczą kobiet w ciąży, osób starszych i z obniżoną odpornością.

Więcej o: