Tanie, łatwo dostępne i pełne cennych składników. Regularne jedzenie świetnie wpływa na organizm

Boczniaki coraz częściej lądują w naszych daniach zamiast pieczarek. Ich mięsista konsystencja i delikatny smak sprawiają, że świetnie pasują do flaczków, kotletów czy aromatycznych sosów. To nie tylko kulinarny hit, lecz także źródło cennych składników odżywczych. Na co pomagają boczniaki?

Choć dziś kupisz bez problemu w każdym sklepie, jeszcze kilkadziesiąt lat temu w Polsce mało kto o nich słyszał. Boczniaki zaczęły zdobywać popularność dopiero w latach 80., głównie dzięki rosnącemu zainteresowaniu kuchnią roślinną. Teraz podbijają nie tylko wegetariańskie menu, lecz także talerze osób szukających zdrowych i lekkostrawnych dodatków do obiadu. Jeśli jeszcze się wahasz, czy warto wprowadzić te grzyby do diety, zdradzamy powody, które mogą cię przekonać.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Na co pomagają boczniaki? To niezwykle wartościowe grzyby

Boczniaki są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, dlatego powinniśmy często po nie sięgać. Jak możemy przeczytać na portalu dietetycy.org, dostarczają wysokiej jakości białka, porównywalnego z tym zawartym w roślinach strączkowych. Są także bogate w niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne, a dzięki dużej ilości błonnika, w tym beta-glukanów, wspierają trawienie, stabilizują poziom cukru we krwi i zapewniają długotrwałe uczucie sytości. To jednak dopiero początek ich dobroczynnych właściwości. Grzyby te wspierają odporność, a zawarte w nich polifenole i selen pomagają chronić organizm przed infekcjami oraz mogą hamować rozwój wirusów.

Dodatkowo dostarczają solidną dawkę witaminy D2 (istotnej dla mocnych kości) oraz potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspiera serce. Są też źródłem żelaza, niacyny i folianów, a ich prozdrowotne działanie doceniają zarówno dietetycy, jak i lekarze. Osoby z cukrzycą lub problemami metabolicznymi również powinny zwrócić na nie uwagę. Przez niski indeks glikemiczny i niewielką ilość węglowodanów nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi. Co więcej, mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i poprawić kondycję organizmu. Trudno przejść obojętnie obok tylu korzyści płynących z jedzenia boczniaków, prawda?

OSTRZEŻENIE! Mimo wielu prozdrowotnych właściwości boczniaki nie są dla każdego. Osoby z alergią na grzyby powinny ostrożnie wprowadzać je do diety, obserwując reakcje organizmu. Ze względu na dużą zawartość błonnika mogą być ciężkostrawne dla osób z wrażliwym układem pokarmowym, a ich wpływ na układ odpornościowy może nie być wskazany przy chorobach autoimmunologicznych. W takich przypadkach warto skonsultować się z lekarzem.

boczniaki/grzyby
boczniaki/grzyby I love photo / Getty Images/istock.com

Jak najlepiej jeść boczniaki? Skorzystaj z naszych pomysłów, a się nie zawiedziesz

Mięsiste grzyby to prawdziwe kulinarne kameleony. Można je przyrządzać na wiele sposobów, a ich delikatny smak pozwala na szeroką gamę zastosowań.

  • Najprostszy sposób to usmażenie boczniaków na maśle lub oliwie. Wystarczy odrobina soli, pieprzu i kilka minut na patelni. Świetnie smakują również w wersji panierowanej, jako roślinna alternatywa dla kotletów schabowych.
  • Masz ochotę na sycącą zupę? Przygotuj flaczki z boczniaków. Ich włóknista struktura świetnie zastępuje mięso, nadając potrawie tradycyjny charakter. Wystarczy pokroić grzyby w paski, dorzucić warzywa, doprawić i gotować w aromatycznym bulionie. Smak będzie równie wyrazisty jak w klasycznej wersji.
  • Drobno posiekane i podsmażone boczniaki mogą zastąpić mięso w burgerach, tacos czy nadzieniu do pierogów. Ich konsystencja i głęboki smak umami sprawiają, że nawet mięsożercy je uwielbiają.
  • Boczniaki dodają głębi smaku kremowym zupom i sosom. Pasują także do risotto, gdzie ich tekstura świetnie komponuje się z delikatnym ryżem.
  • Nie masz czasu na kombinowanie? Skrop je oliwą, posyp solą oraz pieprzem i włóż je do piekarnika. Tak przygotowane stanowią doskonały dodatek do dań obiadowych.
Więcej o: