• Link został skopiowany

Kurczak pieni się podczas smażenia? Niektórzy uważają to za zły znak. Sprawdź, czy masz powód do obaw

Dlaczego kurczak się pieni? Wiele osób błędnie interpretuje to zjawisko występujące podczas smażenia. Czy może być oznaką, że mięso nie jest pierwszej świeżości? Sprawdź, jaka jest prawda i czy jest się czego obawiać.
Kurczak pieni się podczas smażenia? Znamy powód
Fot. iStock, MarianVejcik

Podczas przyrządzania obiadu często sięgamy po mięso z kurczaka, które jest smaczne, szybkie w przygotowaniu i wszechstronne kulinarnie. Można wyczarować z niego kotlety, nuggetsy lub kąski, które wrzucimy do sałatki. Jednak niektórzy mogą być zaniepokojeni widokiem białej piany, pojawiającej się podczas smażeniaChcemy uspokoić, że nie warto się o nią martwić.

Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze

Dlaczego mięso przy smażeniu się pieni? Proces, który nie powinien wzbudzać obaw

Nie wszyscy o tym wiedzą, ale biała piana pojawia się w wyniku naturalnego procesu. Jest to nic innego jak białko, które uwalnia się z mięsa pod wpływem wysokiej temperatury. Podobne zjawisko możemy zaobserwować podczas gotowania rosołu, gdzie na powierzchni wody tworzą się szumowiny. W związku z tym nie ma się czego obawiać - nie jest to oznaka nieświeżości kurczaka, a jedynie naturalny efekt obróbki cieplnej, który nie wpływa na jakość ani bezpieczeństwo przygotowywanej potrawy.

Po czym poznać nieświeżego kurczaka? Kilka kluczowych wskazówek

Kiedy więc powinniśmy mieć powody do obaw? Świeże mięso ma delikatny, neutralny zapach. Jeśli wydaje nieprzyjemną, kwaśną lub zjełczałą woń, może to oznaczać, że jest zepsute. Kolor również ma znaczenie. Świeże kawałki powinny być jasnoróżowe, bez przebarwień. Mięso, które jest sine, szare lub ma plamy, może być nieświeże. Ponadto tekstura kurczaka musi być jędrna, a nie śliska lub lepka. Jeśli masz jakieś wątpliwości, lepiej zrezygnować z jego użycia. Po jakie mięso sięgasz najchętniej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: