Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie i główne źródło kofeiny dla człowieka. Dzięki właściwościom pobudzającym i orzeźwiającym poprawia koncentrację oraz przyspiesza przemianę materii. Doskonale smakuje zarówno solo, jak i jako składnik wielu dań, w tym wytrawnych. Ziarna mogą różnić się od siebie w sposobie obróbki i przygotowywania, które nieraz wpływają na ich cenę. Tak właśnie jest w przypadku najdroższych rodzajów kaw.
Jeszcze do niedawna to Black Ivory uchodziła za jedną z najdroższych kaw na świecie. Ceny za ziarna w tym przypadku zaczynają się od 2,5 tysięcy dolarów za kilogram (10,8 tysięcy złotych). Są produkowane w północnej Tajlandii, a wszystko opiera się na układzie trawiennym słoni. Jednak miano tej najcenniejszej dzierży obecnie specjalna, panamska mieszanka - Elida Geisha Natural Torre.
Kawa wytwarzana jest przez firmę Lamastus Family Estate, której gospodarstwa leżą na zboczach góry Baru, najwyższego szczytu Panamy. Zdobyła pierwsze miejsce w prestiżowym konkursie Best of Panamá 2024, organizowanym od 1996 roku. Podczas aukcji związanej z tym wydarzeniem osiągnęła rekordową cenę, bo aż 10 013 dolarów za kilogram (ponad 38 tysięcy złotych). Elida Geisha Natural Torre wyróżnia się na tle Kopi Luwak i Black Ivory. Jej produkcja nie wymaga bowiem udziału zwierząt. Ziarna przechowuje się w hermetycznych pojemnikach przez pięć dni, a następnie suszy beztlenowo przez 40 dni, co nadaje im nuty wiśni, trawy cytrynowej i brzoskwini.
Kawą, która przez wiele lat cieszyła się sławą i mianem najcenniejszej na świecie jest Kopi Luwak. Dziś jest to jedna z najbardziej znanych odmian. Cena w Polsce za kilogram z odpowiednim certyfikatem wynosi ok. 2 tysięcy złotych. Ziarna pochodzą z Indonezji i przechodzą przez niezwykły proces.
Są zjadane przez zwierzę o nazwie łaskun (w Indonezji nazywanym luwak), czyli małe ssaki, które można znaleźć w lasach tropikalnych Azji i Afryki. Po przejściu przez cały ich układ pokarmowy ziarna zostają wydalone. Proces ten znacząco zmienia walory smakowe. Smak ma mocne ziemiste tony i jest często bardziej wyrazisty niż w przypadku innych kaw. Wielu miłośników kawy zauważa również nuty karmelu, czekolady i orzechów. - W smaku jest trochę kremowa - powiedziała rozmówczyni serwisu podroze.gazeta.pl.