Zupa na maślance to jeden z tych przepisów, który warto odkryć na nowo. Napój, który jest produktem ubocznym wytwarzania masła, to skarbnica zdrowia. Stanowi doskonałe źródło wapnia i fosforu, niezbędnych dla zdrowych kości i zębów. Jak podaje DOZ.pl, jego spożycie wiąże się z profilaktyką chorób kości, takich jak osteoporoza, może też obniżać poziom cholesterolu we krwi dzięki obecności fosfolipidów. Maślanka zawiera bakterie Lactococcus lactis, które wspierają układ odpornościowy. Jest także źródłem wielu mikroelementów wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Lista składników na to danie nie jest długa, a wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w pobliskim sklepie lub warzywniaku. Możesz śmiało dodawać do niej ulubione zioła, by nabrała jeszcze lepszego smaku.
Składniki:
Możesz dodać do niej ugotowaną kaszę lub makaron, które dodadzą jej tekstury i sprawią, że stanie się bardziej pożywna. Jeśli zdecydujesz się na zblendowanie, dobrze pasują również grzanki. Możesz także podać ją z kawałkami wędliny lub dorzucić ugotowane na twardo jajko.
Sposób przygotowania: