Kiedyś jeden garnek to było za mało, dziś nikt jej nie pamięta. Zrobisz ją w mig i nie wydasz fortuny

Zapomniane polskie zupy wracają do łask i coraz chętniej po nie sięgamy. Zazwyczaj są proste i nie wymagają skomplikowanych składników. Ten przepis pokazała mi babcia i stał się numerem jeden w mojej kuchni. Nie ma w nim ani grama mięsa, ale doskonale syci.

Zupa na maślance to jeden z tych przepisów, który warto odkryć na nowo. Napój, który jest produktem ubocznym wytwarzania masła, to skarbnica zdrowia. Stanowi doskonałe źródło wapnia i fosforu, niezbędnych dla zdrowych kości i zębów. Jak podaje DOZ.pl, jego spożycie wiąże się z profilaktyką chorób kości, takich jak osteoporoza, może też obniżać poziom cholesterolu we krwi dzięki obecności fosfolipidów. Maślanka zawiera bakterie Lactococcus lactis, które wspierają układ odpornościowy. Jest także źródłem wielu mikroelementów wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. 

Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora

Zupa na maślance z ziemniakami. Prosty przepis na smaczny posiłek

Lista składników na to danie nie jest długa, a wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w pobliskim sklepie lub warzywniaku. Możesz śmiało dodawać do niej ulubione zioła, by nabrała jeszcze lepszego smaku.

Składniki:

  • 1 litr maślanki,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku (opcjonalnie),
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie).

Szybka zupa na obiad. Idealne rozwiązanie dla zapracowanych

Możesz dodać do niej ugotowaną kaszę lub makaron, które dodadzą jej tekstury i sprawią, że stanie się bardziej pożywna. Jeśli zdecydujesz się na zblendowanie, dobrze pasują również grzanki. Możesz także podać ją z kawałkami wędliny lub dorzucić ugotowane na twardo jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Z marchewek pozbądź się skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z cebuli i czosnku zdejmij łupiny, a następnie drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim cebulę, czosnek i marchew, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Dodaj warzywa do ugotowanych ziemniaków.
  3. Do rondelka wlej maślankę i podgrzej ją na małym ogniu, uważając, by jej nie zagotować. Następnie dolej ją do przygotowanych wcześniej składników.
  4. Jeśli lubisz zupy krem, całość możesz zblendować dla uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem i wybranymi ziołami do smaku. 
Więcej o: