L'Associazione Verace Pizza Napoletana to włoska organizacja, która powstała w 1984 roku w Neapolu. Jej zadaniem jest ochrona oraz promocja prawdziwej pizzy neapolitańskiej nie tylko we Włoszech, lecz także na całym świecie. Zajmuje się także promowaniem zrzeszonych w stowarzyszeniu pizzerii oraz produktów związanych z wytwarzaniem prawdziwej pizzy neapolitańskiej. Do organizacji należy około 1100 pizzerii z 50 krajów.
I to właśnie ta organizacja w tajnym głosowaniu zdecydowała, że pizzeria z Pabianic robi pizzę neapolitańską najlepiej. Wyniki konkursu Best Pizzeria AVPN 2024 zostały ogłoszone w Rimini podczas targów SIGEP World. Właściciele Zielonej Górki, Lilianna i Jędrzej Lewandowscy, nie kryli wzruszenia. W poście na Facebooku, w którym poinformowali o zwycięstwie, przyznali, że "spotkało ich coś wyjątkowego".
Kiedy ponad 10 lat temu postanowiliśmy przewrócić nasze życia do góry nogami dla Pizzy i wartości tradycji za nią stojącej, marzyliśmy tylko o zrobieniu dobrej Pizzy! To, co wydarzyło się w tym tygodniu, jest absolutnym spełnieniem wszelkich marzeń! Zaczynaliśmy w garażu na małych piecykach, a pierwszego dnia mieliśmy przygotowane może osiem kulek Pizzy czekających na Gości, czyli Was!
- wspominają z nostalgią.
Pizzeria Zielona Górka znajduje się w Pabianicach przy ul. Zielonej 8. Z oficjalnej strony restauracji dowiadujemy się, że pizza wypiekana jest tam w oryginalnym piecu Acunto, który opalany jest drewnem i który został sprowadzony z samego Neapolu.
W menu jest sporo różnych pizz do wyboru. Nie brakuje oczywiście klasyków, takich jak np. margherita, marinara, pepperoni i capricciosa. Są również pizze premium, np. diavola i prosciutto crudo, oraz pizze gourmet, m.in. primavera (z crème fraîche z serem gruyère, ziemniakami i pesto), tartufata (z crème fraîche z serem gruyère, kremem truflowym i pieczarkami) czy mortadela e pistacchi właśnie z prawdziwą włoską mortadelą i pistacjami.