Porzuć zieloną herbatę i spróbuj czegoś lepszego. W Polsce mało znana, na świecie to zdrowotny hit

Na co jest dobra herbata oolong? Choć w naszym kraju wciąż pozostaje mało popularna, na świecie od wieków cieszy się uznaniem. I słusznie, bo ten niepozorny napar to prawdziwy eliksir zdrowia. Nie dość, że dba o serce, to wspiera odchudzanie i dostarcza cennych antyoksydantów. Ale to nie wszystko.

Herbata oolong, znana też jako niebiesko-zielona, to wyjątkowy napój o bogatym i niepowtarzalnym smaku. Powstaje z tych samych liści co herbata zielona i czarna, jednak dzięki częściowej fermentacji zyskuje unikalny charakter. Jest łagodniejsza od czarnej, ale bardziej aromatyczna niż zielona - z nutami kwiatów, miodu i prażonych orzechów. Od wieków ceniona w Chinach i na Tajwanie, nie tylko relaksuje, lecz także wspiera zdrowie. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej rutyny.

Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy

Na co jest dobra herbata oolong? Aromatyczny rytuał dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Według informacji zawartych na portalu dietetycy.org, herbata oolong to prawdziwa skarbnica antyoksydantów, które mogą wspierać zdrowie serca, chronić przed cukrzycą i poprawiać funkcje poznawcze. Zawiera m.in. polifenole, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Kofeina i L-teanina obecne w naparze działają pobudzająco, ale jednocześnie poprawiają koncentrację i redukują stres.

A co z odchudzaniem? Tutaj sprawa robi się jeszcze ciekawsza. Według badań przeprowadzonych w Chinach (wyniki można prześledzić na portalu pubmed.ncbi.nlm.nih.gov), regularne spożywanie herbaty oolong może wspomagać redukcję masy ciała i przyspieszać spalanie tłuszczu. W jednym z eksperymentów, w którym przez sześć tygodni podawano uczestnikom ten napar, aż 70 proc. osób z nadwagą schudło, a część badanych straciła w tym czasie aż 3 kg. Naukowcy zauważyli, że związki zawarte w herbacie wpływają na metabolizm tłuszczów, co okazuje się pomocne w walce z nadmiernymi kilogramami.

Herbata oolong
Herbata oolong istock/@gyro

Jak długo parzyć oolong? Rób to dobrze, a "wyciśniesz" z niej wszystko, co najlepsze

Właściwe przygotowanie herbaty oolong ma ogromne znaczenie dla smaku i korzyści zdrowotnych. Nigdy nie zalewaj jej wrzątkiem, gdyż temperatura wody powinna wynosić około 85-90 stopni. Liście najlepiej zaparzać od 2 do 5 minut, w zależności od preferencji. Im robimy to dłużej, tym osiągniemy intensywniejszy smak. Ciekawostką jest to, że dobrej jakości oolong można zaparzać wielokrotnie, a kolejne napary często smakują jeszcze lepiej niż pierwszy.

Aby czerpać zdrowotne korzyści, herbatę warto pić regularnie, najlepiej 2-3 filiżanki dziennie. Można spożywać ją na czczo dla pobudzenia metabolizmu lub po posiłku, by wspomóc trawienie. Dzięki umiarkowanej zawartości kofeiny nie powoduje nagłych skoków energii, jak kawa, a jednocześnie delikatnie pobudza.

OSTRZEŻENIE! Mimo licznych korzyści zdrowotnych herbata oolong nie jest odpowiednia dla każdego. Osoby z nadwrażliwością na kofeinę, refluksem, niedoborem żelaza czy nadciśnieniem powinny zachować ostrożność. Jeśli masz wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem, zwłaszcza przy przewlekłych chorobach lub stosowaniu leków.

Więcej o: