• Link został skopiowany

Jedna porcja wystarczy, by zapomnieć o głodzie na kilka godzin. Działa na jelita i pomaga ze stresem

Czy groch jest zdrowy? Roślina była ceniona już w starożytności, dziś cieszy się popularnością dzięki licznym zastosowaniom i właściwościom zdrowotnym. Ale czy faktycznie jest dobrym wyborem w codziennej diecie? W tym artykule przyjrzymy się wartościom odżywczym grochu i jego wpływie na organizm.
Groch
Fot. iStock, anmbph

Groch to roślina strączkowa, której wartości odżywcze doceniano na Bliskim Wschodzie, skąd prawdopodobnie pochodzi. Z czasem dotarła także do Europy, gdzie stała się ważnym składnikiem diety. Dzięki swoim właściwościom jest świetnym dodatkiem do dań. Ponadto spożywanie grochu może pomóc w zapobieganiu wielu chorobom. Sprawdź, jakie dokładnie korzyści zdrowotne niesie ze sobą i jakie potrawy można z niego przygotować.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Czy groch jest zdrowy? Właściwości odżywcze i zdrowotne

Groch to bogate źródło białka roślinnego, które jest niezwykle cenne, szczególnie dla wegan i wegetarian. Zawiera także niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne (takie jak lizyna i treonina) oraz dostarcza składników mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, fosforu oraz potasu. Dodatkowo jest bogaty w witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i pomagają w walce ze stresem.

Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, dzięki zawartości błonnika wspomaga trawienie, a także pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób z cukrzycą typu II. Jego działanie zasadotwórcze pomaga neutralizować zakwaszające działanie pokarmów, co korzystnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Wspomaga również profilaktykę nowotworową, w tym walkę z rakiem jelita grubego, trzustki, prostaty i piersi.

Kto nie powinien jeść grochu? Warto uważać

Osoby z bardzo wrażliwymi żołądkami, cierpiące na refluks lub chorobę wrzodową, mogą mieć problemy z trawieniem grochu. Może być również źle tolerowany przy problemach z nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy. Zawarte w nim tioglikozydy mogą bowiem zaburzać wchłanianie jodu. Ostrożność w spożywaniu powinny zachować także osoby z nadciśnieniem tętniczym i przewlekłą chorobą nerek.

Groch
Groch Fot. flickr.com, brent.hofacker

Co można zrobić z grochu? Przepisy i inspiracje kulinarne

Najbardziej znane dania to oczywiście tradycyjna grochówka oraz wigilijna kapusta z grochem. Jednak zastosowań jest znacznie więcej. Świetnie sprawdza się również w zupach, gulaszach, pasztetach i sałatkach. Dodasz go do warzywnych kotletów, a także przygotujesz smaczne purée, jako dodatek do obiadu. Groch cukrowy można spożywać na surowo w sałatkach lub jako zdrową przekąskę.

Więcej o: