Aronia czarna, znana także jako czarnoowocowa, to krzew pochodzący z Ameryki Północnej, który coraz częściej gości w polskich ogródkach. Owoce są zbierane wczesną jesienią i charakteryzują się intensywnym, ciemnym kolorem oraz cierpkim smakiem. Choć nie każdy lubi ją na surowo, zyskała popularność dzięki różnorodnym przetworom, takim jak soki, dżemy i konfitury.
Jak możemy przeczytać na zdrowie.gazeta.pl, owoce zawierają antocyjany, flawonoidy, katechiny oraz leukocyjany, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. Z kolei witaminy z grupy B (B2, B3, kwas foliowy) oraz C, E, A i K, skutecznie wspierają układ odpornościowy. Dodatkowo to źródło minerałów takich jak magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor i cynk. Spożywanie aronii może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego, wzmocnienia naczyń krwionośnych oraz redukcji poziomu złego cholesterolu. Dzięki właściwościom przeciwwirusowym i przeciwutleniającym wspomaga również zdrowie skóry, paznokci i włosów.
Osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny zachować ostrożność, ponieważ aronia może dodatkowo je obniżyć. Kolejnym przeciwwskazaniem do jedzenia tych owoców jest zakrzepowe zapalenie żył. Unikać ich powinny też osoby z kłopotami żołądkowymi, takimi jak nadkwasota, stany zapalne lub wrzody, ponieważ mogą nasilać objawy. W takich przypadkach warto skonsultować się z lekarzem przed włączeniem aronii do diety.
Świeże owoce można dodawać do jogurtów, owsianek, sałatek. Naturalny, niesłodzony sok z aronii to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi składników odżywczych - najlepiej pić go po rozcieńczeniu z wodą. Napar z suszonych jagód to świetna alternatywa dla klasycznych herbat, wspierająca odporność i układ krążenia. Przetwory, takie jak dżemy, konfitury i musy, stanowią smaczny dodatek do pieczywa i deserów. Warto również dodawać aronię do różnego rodzaju koktajli.