Lepszy ni¿ cukier, mniej kaloryczny ni¿ miód. Pomaga pozbyæ siê t³uszczu z brzucha i nie tylko

Gdy my¶limy o syropie klonowym, najczê¶ciej przed oczami mamy amerykañskie nale¶niki polane jasnobr±zowym sosem. To s³odki i smaczny dodatek do potraw, który ma wiele zalet. Nie bez powodu nazywany jest "p³ynnym kanadyjskim z³otem".

Syrop klonowy jest wytwarzany z soku klonowego. Najwięcej produkuje się go w Kanadzie. Nie jest tak kaloryczny jak miód, dlatego ludzie chętnie dodają go do różnych potraw, np. nale¶ników, gofrów czy płatków śniadaniowych. Może też być wykorzystywany do zrobienia koktajli, deserów, a nawet marynowania mięsa. To świetny zamiennik cukru, dlatego warto mieć w domu chociaż jedną buteleczkę.

Zobacz wideo Z cebuli i nie tylko! Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem [PRZEPISY]

Czy syrop klonowy jest zdrowy? Eksperci nie mają złudzeń

Kanadyjscy naukowcy wzięli syrop klonowy pod lupę. Doszli do wniosku, że zmniejsza on ryzyko chorób metabolicznych (np. otyłość, cukrzyca, zaburzenia lipidowe). - Z badań prowadzonych przez dziesięciolecia wiemy, że syrop klonowy to coś więcej niż tylko cukier. Zawiera on ponad 100 naturalnych związków, w tym polifenole, o których wiadomo, że częściowo zapobiegają chorobom poprzez działanie przeciwzapalne - powiedział dr André Marette cytowany przez portal eurekalert.org.

Wystarczy zastąpić cukier rafinowany dwiema łyżkami czystego syropu klonowego, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania. - Wyniki były niezwykle zachęcające. Nie spodziewałem się tak dużej poprawy czynników ryzyka w stosunkowo krótkim okresie leczenia - dodał ekspert. Produkt zawiera witaminy z grupy B, wapń, sód, potas, żelazo oraz cynk.

Czy syrop klonowy jest zdrowy?
Czy syrop klonowy jest zdrowy? pexels.com/Pixabay

Jak smakuje syrop klonowy? To naturalny słodzik

Syrop pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, obniża poziom cukru we krwi, zwalcza wolne rodniki, dba o system nerwowy, mózg oraz kości. Oprócz tego wspomaga odporność, wątrobę, przyspiesza przemianę materii i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. - Naturalne słodziki, takie jak syrop klonowy, mogą stanowić część ogólnego rozwiązania pomagającego zapobiegać chorobom metabolicznym - wyjaśnił André. U osób, które wzięły udział w badaniu, zauważono spadek tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha oraz poprawę zdrowia jelit. Na dodatek produkt jest bardzo smaczny. Ma bogaty, intensywny aromat z nutami karmelu, wanilii oraz orzecha. Pamiętaj jednak, że zawiera sporo cukrów prostych, dlatego należy go spożywać z umiarem, tj. raz na kilka dni, w niewielkiej ilości.

Wiêcej o: