Syrop klonowy jest wytwarzany z soku klonowego. Najwięcej produkuje się go w Kanadzie. Nie jest tak kaloryczny jak miód, dlatego ludzie chętnie dodają go do różnych potraw, np. nale¶ników, gofrów czy płatków śniadaniowych. Może też być wykorzystywany do zrobienia koktajli, deserów, a nawet marynowania mięsa. To świetny zamiennik cukru, dlatego warto mieć w domu chociaż jedną buteleczkę.
Kanadyjscy naukowcy wzięli syrop klonowy pod lupę. Doszli do wniosku, że zmniejsza on ryzyko chorób metabolicznych (np. otyłość, cukrzyca, zaburzenia lipidowe). - Z badań prowadzonych przez dziesięciolecia wiemy, że syrop klonowy to coś więcej niż tylko cukier. Zawiera on ponad 100 naturalnych związków, w tym polifenole, o których wiadomo, że częściowo zapobiegają chorobom poprzez działanie przeciwzapalne - powiedział dr André Marette cytowany przez portal eurekalert.org.
Wystarczy zastąpić cukier rafinowany dwiema łyżkami czystego syropu klonowego, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania. - Wyniki były niezwykle zachęcające. Nie spodziewałem się tak dużej poprawy czynników ryzyka w stosunkowo krótkim okresie leczenia - dodał ekspert. Produkt zawiera witaminy z grupy B, wapń, sód, potas, żelazo oraz cynk.
Syrop pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, obniża poziom cukru we krwi, zwalcza wolne rodniki, dba o system nerwowy, mózg oraz kości. Oprócz tego wspomaga odporność, wątrobę, przyspiesza przemianę materii i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. - Naturalne słodziki, takie jak syrop klonowy, mogą stanowić część ogólnego rozwiązania pomagającego zapobiegać chorobom metabolicznym - wyjaśnił André. U osób, które wzięły udział w badaniu, zauważono spadek tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha oraz poprawę zdrowia jelit. Na dodatek produkt jest bardzo smaczny. Ma bogaty, intensywny aromat z nutami karmelu, wanilii oraz orzecha. Pamiętaj jednak, że zawiera sporo cukrów prostych, dlatego należy go spożywać z umiarem, tj. raz na kilka dni, w niewielkiej ilości.